Reise med tenåringer

Reise med tenåringer – sånn planlegger du

Når familien med én eller flere tenåringer skal på ferie er det noen ting du bør tenke over og planlegge – ting som kan medvirke til at alle parter får en optimal ferie. I denne artikkelen gir vi deg våre beste råd til en vellykket reise med tenåringer.

Reise med tenåringerValg av ferieform

En av de første tingene du bør tenke over er hvilken ferie som passer for dere.

Foretrekker dere en aktiv ferie, sol- og badeferie, road trip eller storbyferie med shopping, for eksempel? Det er noe dere bør tenke igjennom før dere bestemmer selve destinasjonen.

Når du i fellesskap med tenåringen velger ferieform kan dere selvfølgelig overveie om dere som familie har lyst til å prøve noe helt nytt sammen.

Du bør også tenke på om det skal være en årstidsspesifikk ferie, en lengre ferie, eller kanskje bare en langhelg.

Det kan for eksempel være en skiferie om vinteren, en storbyferie på våren eller høsten eller en badeferie til Middelhavet om sommeren.

Mulighetene er uendelige, og det viktigste på en reise med tenåringer er at det tas hensyn til alles behov.

Overveielse av destinasjon

Når du vurderer én eller flere destinasjoner avhenger valget ofte av den dyreste posten på budsjettet – flybilletten. Men prøv å velge mellom reisemål som gir alle parter muligheten til å få en super ferie.

Ferie med tenåringerHvis du har lyst til å oppleve kultur, og tenåringen din kun vil på stranden, kan du velge en destinasjon som tilfredsstiller begge parter. Byer som for eksempel Barcelona og Lisboa gir deg denne muligheten.

Har du lyst på en aktiv ferie, mens tenåringen er glad i å shoppe kan dere for eksempel velge å reise til et av landene på Balkanhalvøya, der begge ønsker kan innfris.

Kanskje du drømmer om en road trip i USA, og tenåringen din har en drøm om å dra til steder som han eller hun har sett i en TV-serie? Da kan det være en super idé å starte road tripen i New York med en tur i «Sex og singelliv»s fotspor, eller start i Los Angeles med en visitt i hjemtraktene til «Beverly Hills 90201».

Hvis dere kunne tenke dere å dra til Asia, og tenåringen vil på badeferie mens du vil oppleve kultur, kan dere eventuelt dra til Thailand. Start i Bangkok, og avslutt ferien på et badested.

Les også: Billige flybilletter til USA – hvilken storby skal du velge?
Les også: Jeg elsker Bangkok – sånn blir du også forelsket
Les også: Billige flybilletter til oversjøiske reisemål – vær ute i god tid

Involvér tenåringen i planleggingen

Gøy på familieferieDet er en god idé å involvere tenåringen i ferieplanene.

På den måten får dere alle muligheten til å snakke om ferien – en ferie som hele familien kan se frem til og glede seg til. Ferien kommer forhåpentligvis å føre til at dere som familie får opplevelser og minner sammen for resten av livet.

Spør tenåringen din om ønsker, tanker eller forventninger. Lytt til ham/henne, inngå i dialog, og vær åpen for forslag.

Det kan godt være at du ikke umiddelbart kan innfri alle tenåringens ønsker, eller at de overhodet ikke passer inn i planene dine. Men likegvel er det viktig å involvere ungdommen, så han/hun får tatt ansvar for deres felles ferie.

Selg ferietankene dine til tenåringen

Fortell hvilke muligheter dere har – økonomisk råderom, lengden på ferien og tankene dine.

Selg reisemålet ved å fortelle om hvilke aktiviteter og severdigheter stedet byr på, og si også hva du ser for deg at dere kan oppleve sammen som familie. Spør tenåringen om det høres spennende ut, og om forslagene dine kan være aktuelle. Når du planlegger en reise med tenåringer kan du også gjøre det på en mer faktabasert måte.

• Vis reisemålet på et kart.
• Fortell om landet.
• Køp og/eller lån bøker fra stedet.
• Vis bilder.
• Finn eventuelt frem en film – eller tv-programmer fra stedet.

Familieferie i EuropaInternett er en nødvendighet

En ferie med tenåringer krever tilgang til internett. Selv om du kanskje tenker at dere er på ferie for å være sammen og oppleve nye ting, må du innse at internettadgang er helt nødvendig for en tenåring.

Sjekk om det er internettilgang før du bestiller hotellrom, og si til tenåringen at det kommer til å være internett på rommet.

Hvis dere skal på road trip kan dere kjøpe et forhåndsbetyalt SIM-kort (prepaid sim card), så tenåringen kan være på nettet mens dere kjører. Forhåndsbetalte SIM-kort kan som regel kjøpes i de fleste land for et par hundre kroner, men husk å undersøke det før reisen, og fortell tenåringen at det er mulig.

Planlegg, men vær forberedt på endringer underveis

Når du er på ferie med tenåringer må du være forberedt på å gjøre noen avstikkere. Lytt til familien. Merk om begeistringen er der, eller om tenåringen kanskje kjeder seg underveis. Det er greit å forandre planene litt. Kanskje har ikke tenåringen lyst til å dra på museum i dag igjen, men vil heller shoppe.

Se på været – dersom solen skinner fra en skyfri himmel burde dagen kanskje brukes på sol og bad i stedet for biltur. Tenåringer er ofte impulsive og får idéer som kanskje ikke er med i dine planer. Prøv å lytte, vær litt impulsiv selv, gjør noe gøy, og ta en avstikker fra dine egne planer.

En av våre beste ferier med tenåringen

Familieferie

En av de beste feriene vi har hatt med vår tenåring var en ferie der vi først dro til Toronto i Canada.

Deretter fløy vi til Miami, dro på bilferie i Florida, og avsluttet med sol- og badeferie i Fort Lauderdale.

Ferien var et kompromiss hvor alle fikk oppfylt ferieønskene sin, fordi vi involverte tenåringsdatteren vår i planleggingen.

• De voksnes ønsker: Oppleve natur og kjøre på road trip i USA.
• Tenåringens ønsker: Komme opp i CN Tower i Toronto, besøke fornøyelsesparkene i Orlando-området samt mulighet for sol- og badeferie.

Beslutningen ble tatt, og vi startet i Toronto og fikk besøkt CN Tower, før vi opplevde imponerende natur ved Niagara Falls. Etter en flytur til Miami startet vi på vår Florida-road trip. Her var hennes kompromiss og ønske at vi brukte tid på fornøyelsesparkene i Orlando, shopping i outlets og bli med på en tur med airboat i Everglades National Park. Vi ville oppleve naturen i Florida og dra på fisketur fra Key West.

Alle ønsker ble innfritt. Vi fikk sett krokodiller i Everglades, besøkt 2 fornøyelsesparker i Orlando og dro på fisketur fra Key West. Vi fikk sett mengder av vakker natur, shoppet i flere outlets, og alle hadde en herlig ferie. Den siste uken bodde vi i en leid leilighet i Fort Lauderdale med svømmebasseng og tett på havet, så vi fikk også tid til sol- og badeferie.

Bonusinfo: Vi lagde en klar avtale med tenåringen vår i mange år. Avtalen var at det maksimalt var ett museumsbesøk per ferie.

Alle bilder (c) Ontrip.dk