Cruise for familier

Cruise for familier – bli inspirert og få tips til cruiseferien her

Thiamka Margrethe Pedersen
Elsker du også duften av sjøvann, å kjenne vinden gjennom håret og lytte til lyden av bølger som skvulper? Liker du rundreiser, og liker du tanken om å reise om natten og våkne opp et nytt og spennende sted hver morgen? Da kan en cruiseferie være noe for deg og familien din, og du kan lese om cruise for familier i denne artikkelen.

(Du kan lese hele artikkelen, eller du kan hoppe direkte til en av de delene som appellerer mest til deg.)
Cruise – er det noe for deg og familien din?Er det dyrt å dra på cruise?Hvor skal cruisereisen gå og med hvilket selskap?Fasiliteter og aktiviteter for hele familienPlanlegg hjemmefra og få kontroll på økonomienUtflukter og turer på landTid for å si farvel – og kanskje på gjensyn…

Det gode er at på denne formen for rundreise trenger du bare å pakke kofferten én gang, og mens du slapper av eller benytter deg av alle de forskjellige aktivitetene og tilbudene om bord, sørger kapteinen og besetningen for å transportere deg og familien din til nye spennende destinasjoner.

Tidligere hadde man nok litt en oppfatning av at det kun var velstående amerikanere som dro på cruise. Nå er cruise blitt ”allemannseie”, også for barnefamilier, og ferie om bord på et cruiseskip er et godt alternativ til en charterferie med All Inclusive. Nordmenn har for alvor fått øynene opp for flytende ferier, og interessen er stigende.

Cruise – er det noe for deg og familien din?

Cruiseferie i sommerCruiseferie er faktisk et vidt begrep, og det finnes cruise for enhver lommebok, interesse og temperament.

Det kan være et elvecruise på Donau, et minicruise på 3-5 dager langs norskekysten, en vanlig cruisereise på rundt 7-12 dager, eller en reise som varer i flere måneder og tar deg med t det meste av jorden.

Cruisereiser spenner bredt – fra billig til luksus, fra elv til hav, fra mindre skip til giganter med opptil 6000 passasjerer, fra sol- og badeferie i Sør-Europas varme til det historiske i Baltikum. Kanskje du velger en naturskjønn rute i Norden eller opplevelser i Alaskas ville natur?

Du kan få intim og rolig stemning, men også fest og moro med mange mennesker fra morgen til kveld.

En cruisereise er for alle. Unge, eldre, par, familier med ”mine, dine og våre barn” i forskjellige aldre, og besteforeldre som gjerne tar barnebarna med. For deg som har barn og barnebarn, kan et cruise være en herlig felles opplevelse.

På en familieferie er det mange ting man skal ta hensyn til og forholde seg til, og det kan være utfordrende å finne balansen med å oppfylle alles ønsker. Min erfaring er at det faktisk ikke er vanskelig med denne ferieformen, fordi det er så mange muligheter og tilbud. Jeg er nesten fristet til å si at en vellykket ferie for hele familien er garantert.

Er det dyrt å dra på cruise?

Nei, det trenger ikke å være dyrere enn en vanlig charterferie!

Prisen varierer veldig, siden det er stor forskjell på skipets størrelse, rute, varighet og standard. Noen selskaper er kjent for sine fordelaktige priser. Andre selskaper har fokus på selve opplevelsen, maten og fasilitetene, og dermed bliver også prisen høyere.

Det finnes ikke noen offisiell klassifisering, og standarden og kvaliteten på maten varierer en god del. Min erfaring er at du generelt får det du betaler for.

Cruise for familienPrisen inkluderer som regel selve cruiset, opphold i lugar (inkl. rengjøring), helpensjon i bestemte restauranter, drikke (vann, kaffe, te, juice og saft), drikkepenger og underholdning samt adgang til de fleste fasiliteter.

Kjøp av brus, øl, vin og drinker og behandlinger i velværeområdet kommer som regel i tillegg.

For å kunne finne den reelle prisen på de forskjellige tilbudene kan du undersøke om prisen inkludert transport til cruiseskipet, om All Inclusive er med drikkevarer, om drikkepenger er inkludert, hvilken lugartype prisen gjelder for, om det er en eller flere utflukter med i prisen, eller om det er med norsk reiseleder.

Du kan være heldig og oppdage at skipet går fra en norsk havn, men det kan også være at cruisereisen starter i for eksempel Roma, Venezia, Miami eller New York. Hvis du selv skal sørge for transporten til skipet, kan du eventuelt kombinere det med en sol- og badeferie eller en storbyferie på avreisestedet.

Hvis du f.eks. skal til Middelhavet med fly eller et annet sted, kan du lese videre her. Hvis du vil se flypriser til cruisets avreisested, kan du søke i flysøkemotoren vår her.

Som oftest er drikkepenger inkludert i prisen. Vi nordmenn synes kanskje at det er litt merkelig å skulle betale for servicen på forhånd, siden vi som oftest betaler etter at vi har mottatt servicen og vurdert den. På skipene trenger du likevel ikke å være nervøs for at du betaler for noe du ikke får.

Cruise for familierBarn og voksne får stor oppmerksomhet, og min erfaring er at det stort sett aldri er noe å utsette på servicen.

Personalet blir sjekket for arbeidet ned til minste detalj hele tiden. Derfor er det også vigtig for dem at du gir dem de karakterene de fortjener etter at reisen er avsluttet.

Fraprisen på en cruisereise gjelder nesten alltid for en innvendig lugar for to personer. Hvis du har bruk for en større lugar, og ønsker du en utvendig med eller uten balkong – eller en suite – koster dette ekstra.

En balkong er en av de tingene som familien og jeg prioriterer høyt.

Det er fint å ha mange mennesker rundt seg, men vi har samtidig også behov for å trekke oss litt tilbake og f.eks. lese og bare være sammen som familie.

Balkongen gir oss selvsagt mer plass, og du har bedre mulighet for å lufte sko og tørke bade- og treningstøy. Når du ankommer en ny havn er det mye å se på og følge med på for både voksne og barn.

Sist, men ikke minst, er det beroligende å kunne se ut på havet og den endeløse horisonten, og bare stå der i sine egne tanker.

Balkongen er også fin å bruke som et ekstra ”rom” å være i når barna er lagt. At du så også kan nyte en vakker solnedgang eller oppleve romantisk måneskinn er jo bare en ekstra bonus.

Cruise for familierTenk over hvor mange penger du har lyst til å bruke på ekstra fasiliteter, som for eksempel en balkong tilknyttet lugaren. Hvor mye kommer dere til å oppholde dere på balkongen, og hvor viktig er det å kunne se havet fra rommet?

Som med så mye annet er det sånn at jo tidligere du bestiller, jo større er utvalget, og du kan sikre deg den lugaren, det skipet, den ruten og det selskapet du ønsker – til en fornuftig pris.

Hvis du vil vite mer om hva cruise koster kan du lese videre her

Hvor skal cruisereisen gå og med hvilket selskap?

Der er et hav av muligheter! Har du og familien din lyst til å dra til det herlige Middelhavet om sommeren, til det nyere og populære cruisereisemålet Dubai, eller kanskje et vintercruise blant eksotiske karibiske øygrupper?
Her kan du lese videre om cruise i Karibia.

For å kunne treffe det riktige valget for deg og familien er det – i tillegg til økonomien – viktig å tenke over følgende punkter:

– Hvordan er standarden, komforten og kvaliteten på maten?
– Hvordan er utvalget av fasiliteter for barn og voksne?
– Hvilke destinasjoner besøker dere?
– Er der mange ”dager på havet”, hvor dere ikke opplever land?

Sammenlign og finn ut hva som betyr mest for dere. Hva er viktigst, og hva vil dere eventuelt gå på kompromiss med?

Fasiliteter og aktiviteter for hele familien

CruiseEt cruise har som regel et vell av tilbud, aktiviteter og fasiliteter for alle aldre, både for mindre barn, større barn, tenåringer og voksne.

F.eks. har mange cruiseskip barnebasseng, boblebad, voksenbasseng med tilhørende stilleområde, fitness-senter, sportsfasiliteter, utendørs løpebane, bordtennis, minigolf, klatrevegg, spa- og velværeavdeling, butikker, bibliotek og innen- og utendørs kino.

Om kvelden trenger man heller ikke å kjede seg, for da har man gjerne muligheten for å oppleve teaterforestillinger, kasino, livemusikk og forskjellige barer og lounger. Det er så behagelig å slippe å tenke på en lang gåtur hjem, eller at man ikke kan få fatt i en taxi når barna er trøtte og vil hjem.

I tillegg tilbyr et underholdningsteam i løpet av dagen og om kvelden forskjellige typer fellesaktiviteter for alle aldre – for eksempel gymnastikk, dans og morsomme konkurranser.
Dere har god mulighet til å være aktive sammen, men også hver for seg.

Hvis dere voksne har lyst til å finne på noe uten at barna nødvendigvis skal være med, eller hvis barna har lyst til å møte andre jevnaldrende, kan barneklubben være en god idé. Her har de gode tilbud og muligheter for alle aldersgrupper fra barnehagebarn til større barn og tenåringer. Aktivitetene, tidspunktene og varigheten er tilpasset de forskjellige aldrestrinnene.

Har dere behov for å få overblikket over hva som foregår om bord, kan dere orientere dere i morgendagens ”avis”, som kommer hver kveld. Her kan dere bl.a. lese om ruten, byen eller landet dere kommer til, værforhold, underholdningstilbud samt temaer og eventuell dresscode i restauranten.

Planlegg hjemmefra og få kontroll på økonomien

Når du reiser og har ferie sammen med barn kan det være en stor fordel å ha planlagt det praktiske. Nesten alt kan planlegges hjemmefra, så det eneste du trenger å konsentrere deg om på ferien er å slappe av og være sammen med familien.

CruiseferieMat og drikke er en viktig del av ferien for mange, og du kan godt forestille deg at et cruise er en slags charterferie på havet med All Inclusive.

Det er praktisk med mat og drikke til rådighet og innenfor rekkevidde det meste av døgnet. I snack-bufféeene er det noe for enhver smak og ethvert behov, så dere kan få stilnet den verste sulten mellom hovedmåltidene.

Har du både mindre barn og tenåringer med på ferien, kan dere som barnefamilie ha litt forskjellige døgnrytmer, og da kan det være en fordel at barna kan hente snacks, is og drikke.

Frokosten og middagen inntas enten i restauranten eller i en stor kafeteria. I restauranten kan du velge mellom to serveringstidspunkter, som er faste hver kveld, rundt kl. 18.30 eller kl. 20, og du og familien har det samme bordet og de samme servitørene.

Du trenger ikke å bekymre deg for om menyen er for hele familien, for forrett, hovedrett og dessert blir valgt fra både voksen- og barnemenyen. I tillegg er det alltid minst ett alternativ hvis du ønsker en rett uten sukker, med lavt fettinnhold eller vegetarisk.

Kafeteriaen byr på flere store bufféer med kalde, lune og varme retter i tillegg til frukt og søtsaker. Dersom dere ikke ønsker å være avhengig av faste spisetidspunkter eller være følge bestemte retningslinjer for påkledning, kan dere velge å spise i kafeteriaen i stedet for restauranten.

Har dere heller lyst til å få litt variasjon og mer intim hygge, har skipet også a la carte-restauranter med f.eks. sushi eller steak. Siden disse spisestedene ikke er en del av helpensjonen, er det heller ikke overfylt med gjester.

Som utgangspunkt er ikke brus, øl, vin, drinker og spesialkaffe med i prisen. Du kan derfor kjøpe forskjellige pakker og armbånd, og den måten slippe å bekymre deg for om budsjettet løper løpsk. Tenk over om kan lønne seg for dere, eller om du heller betaler for bekvemmeligheten.

Utflukter og turer er normalt ikke inkludert i reisens pris, og du kan derfor med fordel bestille utfluktene hjemmefra, så du har styr på den delen av budsjettet på forhånd.

Utflukter og turer på land

Cruiseferie for hele familien

Flere rederier tilbyr å kjøpe en samlet utfluktspakke med rabatt på forhånd. Det er som oftest billigere å selv arrangere turer og dra ut på egen hånd. Dessuten kan det være deilig å komme litt vekk fra de andre gjestene på skipet.

Hvis du kunne tenke deg å undersøke og bestille utflukter kan du sjekke selkaper som Cruisingsexcursions.com hjemmefra – de spesialiserer seg nemlig på denne typen utflukter.

Dere kan også dra rundt på egen hånd når dere kommer i land, men det er lurt å på forhånd tenke over hva som er mest interessant for dere, siden tiden på land kan være veldig kostbar.

Noen destinasjoner har så mye å by på at dere virkelig må prioritere timene på land. Andre destinasjoner er ikke fullt så spennende, og da kan det være fint å for eksempel besøke stedets lokale strand.

Tid for å si farvel – og kanskje på gjensyn…

Familien min og jeg har vært på vårt 4. cruise, og vi må gang på gang konstatere at vi ikke kan unngå å få et ”personlig” forhold til lugarassistenten og de faste servitørene i restauranten.

Under hele cruiset fungerer de omtrent som reiseguider. Hver kveld spør de vennlig om hvordan dagen har vært, og vi blir informert om kveldens forskjellige former for underholdning, og om morgendagens program samt tidspunkter du skal være oppmerksom på, som for eksempel ankomst og avreise fra havnen.

BarneferieDe har gode råd og tips og kan svare på nesten alle spørsmål du må ha. Det gir generelt en trygghet under reisen, og det er derfor alltid litt vemodig å skulle ta farvel.
Og barna, ja de venner seg raskt til å glede seg til å se hvilket søtt dyr lugarassistenten har funnet på å lage av håndklær mens de har vært på teater eller en hyggelig kveldstur på skipet.

Man sier at rundt 60 prosent av cruisepassasjerene er gjengangere, og familien min og jeg er uten tvil blant dem. For oss blir det helt klart ”på gjensyn”!

Jeg håper at du og familien din har blitt inspirert til å dra på deres første cruiseferie – eller til å dra på enda en.

Ha en fantastisk ferie på havet!

Fotos:
Alle bilder © Thiamka Margrethe Pedersen

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy