En kvinne i oransje jakke med solbriller på hodet smiler og holder et kart om bord på et skip, med hav og fjell i bakgrunnen.

Opplev Norge til sjøs – se våre forslag til båtturer her

Hedda Bremer
Har du vurdert å utforske det vakre landet vårt fra sjøen? Alle kjenner jo Hurtigruten, men det er også mulig å dra på litt kortere båtturer langs kysten, og her viser vi deg noen alternativer. Håper du lar deg friste til å oppleve Norge til sjøs!

  • Inspirasjon og gode råd
  • Flybilletter til Stavanger og Bergen

Avreise fra Stavanger

Folk står og går på en klippeplattform med utsikt over en vakker fjord omgitt av fjell og skyet himmel i bakgrunnen.

Fjordcruise Lysefjorden & Preikestolen
Det er flere vakre båtturer som starter i Stavanger.

På Fjordcruise Lysefjorden & Preikestolen får du sett Lysefjorden med sine idylliske øyer, den «mystiske» hulen Fantahålå og Hengjanefossen, for å nevne noe.

Turen byr også på et stopp på turistsenteret Lysefjordsenteret, der du blant annet kan få et innblikk i norsk lakseoppdrett.

Varighet: 3 timer
Les mer her

Norled arrangerer også en lignende tur – les mer her.

Preikestolen cruise & fottur
Preikestolen cruise & fottur er en kombinasjonstur der du først får sett det vakre fjordlandskapet i båt og deretter får sjansen til å gå opp på den mektige Preikestolen. Dette er en naturopplevelse av de sjeldne!

Fotturen foregår uten guide, men du blir kjørt til stedet der fjellturen starter og hentet når du kommer ned fra fjellet igjen. Denne fotturen er krevende, så husk matpakke, gode sko og klær som passer til været.

Varighet: Ca. 8 timer
Les mer her

En stor steinblokk er kilt fast mellom to fjellvegger med en innsjø i bakgrunnen.Kjerag cruise & fottur
Dette er en rundtur med buss og båt der du både får oppleve Lysefjorden fra sjøen og får gått opp til spektakulære Kjerag.

På båtturen får du blant annet sett Hengjanefossen og Fantahålå før du blir kjørt til vakre Øygardstølen der fotturen opp til Kjerag starter.

Turen opp dit foregår uten guide og er krevende, så husk å ta med matpakke og gode klær og sko.

Varighet: Ca. 12 timer
Les mer her

Avreise fra Bergen

Et hvitmalt hus med mørkt tak ligger foran en frodig hage full av blomster i forskjellige rosanyanser, med grønne trær og høye fjell i bakgrunnen.

Hardangerfjordekspressen
Hardangerfjordekspressen er en hurtigbåt som tar deg fra Bergen til Rosendal.

Båten stopper blant annet på Flesland kai, så dersom du skal fly til eller fra Bergen kan dette fint kombineres med et besøk i Rosendal.

Denne vakre bygden er omringet av fantastisk natur, og her kan du for eksempel gå langs elven opp til Hattebergfossen, besøke den hyggelige Steinparken og ikke minst se Baroniet Rosendal, som er Skandinavias minste slott og ble bygget i 1665.

I Baroniet kan du få omvisning, vandre i den imponerende hagen og spise i en av slottets to kaféer. Forskjellige konserter, forestillinger og foredrag blir arrangert her i løpet av våren og sommeren.

Varighet: 2 timer én vei
Les mer her

For en totalopplevelse som blant annet inkluderer omvisning på Baroniet og lunsj i Baroniets Havecafé kan du bestille billetter til fjordcruise – les mer her.

Fjordcruise Bergen–Mostraumen
Dette fjordcruiset starter i hjertet av Bergen, og under utseilingen får du sett både Bryggen, Gamle Bergen og resten av havneområdet. Videre går turen under Nordhordlandsbrua, gjennom Osterfjorden og innover mot den smale Mostraumen.

På returreisen seiler båten rundt Osterøy og gjør et stopp ved populære Heskjedalsfossen. Her dukker det gjerne opp både seler, ørner og geiter – en hyggelig bonus.

Varighet: 3,5 timer
Les mer her

Klar blå himmel over en fjord med bratte fjellvegger på hver side, dekket med grønne områder og svake skyer i det fjerne.Fjordcruise Bergen–Flåm
På denne turen får du oppleve den majestetiske Sognefjorden, som er Norges lengste og dypeste fjord.

Båtturen foregår med hurtigbåt og har flere stopp underveis, så du kan godt gå av på et av stedene og heller ta båten videre neste dag.

På den måten får du et lite innblikk i hvordan det er å være fastboende og ha fjord og fjell som nærmeste naboer.

Varighet: 5,5 timer én vei
Les mer her

Fjordcruise Hardangerfjorden
Reisen begynner med en busstur til Norheimsund, som ligger rundt 80 kilometer øst for Bergen. Herfra går turen med båt innover vakre Hardangerfjorden, og du får se mange av de flotte bygdene i området. Dersom du reiser i mai/juni kan du også iaktta de blomstrende frukttrærne som ligger oppover bakkene.

Når du kommer til bygden Eidfjord stopper båten og blir liggende i 3 timer. Her kan du enten utforske på egen hånd eller bli med på Sightseeing Eidfjord mot en ekstra kostnad.

På sightseeingen får du blitt med til Hardangervidda Natursenter før turen går videre til Måbødalen, der du kan observere imponerende Vøringsfossen, Norges mest kjente foss.

Varighet: 11,5 timer
Les mer her

En liten landsby ligger ved en rolig sjø med hus omringet av vakre grønne åser og trær.Norge i et nøtteskall
Norge i et nøtteskall er en kombinasjonstur der du får sett Fjord-Norge både fra tog, båt og buss.

Turen er svært populær blant turister, og det er ikke så rart, for her får du oppleve noen av de vakreste fjordlandskapene i Norge.

Norge i et nøtteskall inkluderer togreise med Bergensbanen og Flåmsbana, båttur til Aurlandsfjorden og UNESCO-beskyttede Nærøyfjorden, og busstur nedover Nord-Europas bratteste vei, Stalheimskleiva.

Du kan enten se alt på ën dag eller overnatte underveis. Vi anbefaler deg å legge til noen overnattinger, så du får mest mulig ut av reisen. Du kan eventuelt delta i aktiviteter som fjordsafari, turer i fjellet eller med kajakk.

Varighet: Én eller flere dager
Les mer her

Det er også mulig å starte turen fra Oslo, Voss eller Flåm.

Avreise fra Oslo

Seilbåter og andre båter ligger til kai ved en rolig havn under en klar, blå himmel med noen spredte skyer.

Minicruise i Oslo
Dette er en god måte å få med seg de vakre omgivelsene i Oslo på. Turen tar kun 90 minutter, og du får sett både Akershus festning, Operahuset og museene på Bygdøy.

Inkludert i prisen får du en lydguide som forteller deg om attraksjonene undervei. Slapp av og nyt runden før du returnerer til storbyen igjen.

Varighet: 1,5 time
Les mer her

Sightseeingscruise på Oslofjorden
Hvis du befinner deg i Oslo og kunne tenke deg å ta en tur ut på sjøen kan du også velge å bli med på sightseeingscruise på Oslofjorden.

På denne turen seiler du forbi Akershus festning og Operaen før du blir tatt med lengre ut i fjorden for å se på finott natur og koselige sommerhus og hytter. Denne siden av Oslo har du sannsynligvis ikke sett før!

Varighet: Ca. 2 timer
Les mer her

Avreise fra Trondheim

Fargerike bygninger står på påler langs en elvebredd under en klar blå himmel. To små båter ligger fortøyd ved kaien.

Havnesightseeing med båt i Trondheim
På denne turen får du en god oversikt over Trondheim fra sjøsiden, og blir tatt med rundt i kanalhavnen, fjorden og Nidelven.

Du får også sett severdigheter som Munkholmen, Skansen, bryggene, Ilsvikøra og Gamle Bybro.

Varighet: Ca. 1,5 time
Les mer her

Andre alternativer

Hvis du er interessert i cruise- og båtturer som går over flere dager finner du mange alternativer her.

Informasjon om den legendariske Hurtigrutens ruter finner du her.

Fotos:
Toppbilde © istockphoto / Paffy69
Preikestolen © istockphoto / kalasek
Kjerag © istockphoto / espiegle
Rosendal © istockphoto / AlbyDeTweede
Sognefjorden © istockphoto / tyler olson
Sognefjorden 2 © istockphoto / whammer121736
Oslofjorden © istockphoto / fotoVoyager
Trondheim © istockphoto / TPopova

Flybilletter til Stavanger

Flybilletter til Bergen

 Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.