Familie i basseng

Restplassferie med barn | Slik sikrer dere den beste ferien

Thiamka Margrethe Pedersen
Fra de første tankene om ferie dukker opp – og til dere faktisk rusler ned til strandkanten på ferie, trenger det ikke gå mer enn noen få dager med en restplasstur. For å hjelpe dere godt i gang med leting etter restplass med barn, gir vi her en rask oversikt med noen gode tips og råd.

En kvinne bærer et smilende barn på ryggen på en sandstrand.
 
Når årets sommerferie er planlagt, har det som regel vært mange overveiinger og avgjørelser på forhånd. Mange barnefamilier bestiller ferien i god tid, slik at de er sikre på å få et behagelig hotell, der både voksne og barn kan ha en fin ferie.

Men hva om ferien av gode grunner ikke har blitt bestilt i god tid? – Kan en restplasstur da være et godt alternativ? Nei, vil mange barnefamilier mene, men det kan faktisk være fullt mulig å få en fantastisk familieferie med en restplasstur. Få en rask oversikt over de billigste avbestillingsreisene på markedet akkurat nå.

Først litt om restplasser

Hva er en restplass?

Restplass er reiser reisebyråene ikke klarer å selge. Ofte faller prisene når man nærmer seg avreisedatoen. Utvalget er derfor mindre – men prisen er lavere.

Føtter til minst tre personer stikker opp fra vannet.
 
Hva er fordelene med restplass?

Den største fordelen med å dra på reise med restplass er at det ofte er mye penger å spare. Har dere is i magen, og tør å vente med å bestille, kan dere være heldige og få mye for pengene. Det kan gi litt ekstra på lommepengekontoen, og i noen perioder kan dere dra på solferie til priser fra cirka 1500 kroner per person.

Hva er ulempene med restplass?

Utvalget på turer med restplass er ofte begrenset. I tillegg kan dere være uheldige og kun finne mindre gode hoteller eller leiligheter når dere bestiller. Hvis dere reiser som familie, og må være mange på samme hotell, kan utvalget bli enda mer begrenset.

Les videre og bli inspirert her på bloggen under kategorien for restplasser.

Slik finner dere den beste ferien

Men hva gjør dere hvis dere står midt i juni måned, og gjerne vil bestille en charterferie til hele familien i Sør-Europa?

To barn spiser iskrem ved stranden iført sommerklær og solhatter. Bak dem er det turkist hav og blå himmel.
 
Bruk en reisesøkemotor

Et godt sted å starte er ved å bruke en reisesøkemotor når dere skal finne den rette restplassreisen. Reisesøkemotorene sammenligner priser og reiser fra mange forskjellige reisebyråer, slik at dere enkelt kan finne den beste, billigste og raskeste reisen for deres familie.

Dere bør være oppmerksomme på at prisen, funnet på reisesøkemotorer som Travelmarket.no, er oppgitt som pris per person når to personer reiser sammen. Bruk derfor reisesøkemotoren som en guide når dere skal finne ferien deres.

Dere kan godt være litt kresne likevel

Selv om utvalget er begrenset, kan det fortsatt være en fordel å begynne med å sette noen krav til reisen dere vil dra på. Det kan være at dere vil til Hellas, eller at dere ønsker en reise med All Inclusive.

Søk etter restplasser nær deg

Når det er barn med på reisen, kan det være en fordel å velge en avreiselufthavn som er nær der du bor. De fleste restplasser i Norge tilbys fra flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Ålesund.

Skal restplasser med barn være med All Inclusive?

Mat og drikke er for de fleste en viktig del av ferien – spesielt når de reiser med barn. Restplasser med All Inclusive er populære og kan være et veldig godt valg for barnefamilier. Det er praktisk med mat og drikke tilgjengelig og innenfor rekkevidde det meste av døgnet. I restauranten eller den lille snack-buffeten er det som regel noe for enhver smak og ethvert behov.

To barn med solbriller drikker fra kokosnøtter ved et bord, med hytter og hav i bakgrunnen.
 
Ingen bekymringer

Barna er ofte glade for å kunne hente snacks, is og drikke selv – og dere trenger ikke å bekymre dere for kontanter eller kort, eller om budsjettet sprekker. På mange All Inclusive-reiser er alle måltider og drikke inkludert i prisen på reisen, og på den måten kan dere ha bedre kontroll på økonomien og spare penger.

For noen år siden var det vanskelig å finne restplasser med All Inclusive, men det har heldigvis blitt mye lettere. Hvis dere ikke finner det dere ønsker, så se på andre reiser og se om det er en reise som passer for dere.

Ring til reisebyrået dere vil bestille hos hvis det er noe dere lurer på.

Vær forsiktig med de uspesifiserte reisene

De aller billigste restplassene er ofte de såkalte uspesifiserte reisene. Ved en uspesifisert reise innebærer det at dere ikke på forhånd vet hvilket hotell dere kommer til å bo på. Reglene er litt forskjellige fra reisebyrå til reisebyrå, men i prinsippet kan familier risikere å komme til å bo på forskjellige hoteller.

En person med solhatt og solbriller spiser en vannmelon ved sjøen.
 
Og er dere en familie som foretrekker ro om kvelden, kan dere ende opp et sted hvor ungdommen fester og lager støy hver natt.

Velg kriterier i søket

Når dere skal finne restplassreiser med barn, kan det derfor være veldig lurt å velge en spesifisert restplassreise fremfor en uspesifisert. Her vet dere hva dere kan forvente av standard, beliggenhet og fasiliteter, som for eksempel basseng, som de fleste barn forbinder med ferie og gleder seg mest til. Dere kan derfor med fordel velge hotell med basseng og/eller barnebasseng som kriterie i søket i søkemotoren for restplass.

I tillegg kan dere ved de spesifiserte restplassreisene på forhånd vise familien hva de kan glede seg til. Dette kan være en viktig trygghet for barna. Så ved å velge spesifisert innkvartering, får dere ingen uønskede overraskelser, og dere trenger ikke å pakke og forberede dere på ukjente forhold.

Inkluder familien – men skynd dere

En god måte å sikre dere at hele familien blir fornøyd med ferien, er ved å inkludere alle i reiseplanleggingen. Spesielt litt eldre barn setter pris på å kunne være med å bestemme.

Husk at prisene på restplasser kan endre seg lynraskt, så dere må være klare til å ta en rask beslutning. Finn restplasser med barn i vår søkemotor for restplasser.

Nyt ferien når dere har kommet i gang

Når dere først er kommet i gang med turen ned til sol og varme, så sørg for å nyte den. Det gjelder å være til stede og bare konsentrere seg om å slappe av og være sammen som familie.

En glad familie på fire mennesker koser seg sammen i et svømmebasseng.
 
Det kan være en fordel å ha undersøkt på forhånd hva som finnes av attraksjoner på reisemålet. På mange reisemål for restplasser er det store og spennende badeland for barn, men også severdigheter for voksne, som museer og oldtidsruiner. Hvis det er guider på hotellet deres, ikke nøl med å henvende dere til dem. De er lokalkjente og kan gi gode råd og tips, og hjelper også gjerne hvis dere har behov for det på deres reise.

Få den beste ferien for både barn og voksne

Hvis dere har balkong, veranda eller terrasse, bruk den så mye dere kan. Det er herlig å sitte ute om kvelden når barna sover. Og etter en fin dag kan det være godt å slappe av, og samtidig få litt voksentid.

Hvis været viser seg å være litt mer Norge-aktig enn Sydeuropa-aktig, sørg for å ta med spill, tegnesaker og aktivitetshefter dere kan gjøre sammen som familie. Disse tingene kan uansett også være lure å ha med når dere skal spise middag. Barna er jo som kjent ofte ferdige før de voksne. På den måten er det større sjanse for å få gode og uforglemmelige ferier med barn.

Les også: Charterferie med barn – sånn får du en vellykket ferie.
Les også: Charterferie med barn? Prøv denne inspirasjonsguiden!.

Fotos:
Familie i basseng © istock / monkeybusinessimages
En kvinne bærer et smilende barn på ryggen på en sandstrand. © istock / geber86
Føtter til minst tre personer stikker opp fra vannet. © istock / janeuk86
To barn spiser iskrem ved stranden iført sommerklær og solhatter. Bak dem er det turkist hav og blå himmel. © istock / travnikovstudio
To barn med solbriller drikker fra kokosnøtter ved et bord, med hytter og hav i bakgrunnen. © istock / nadezhda1906
En person med solhatt og solbriller spiser en vannmelon ved sjøen. © istock / serts
En glad familie på fire mennesker koser seg sammen i et svømmebasseng. © istock / bowdenimagesLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.