Malta

10 grunner til å besøke Malta

Travelmarket
Med 3000 soltimer i året og et varmt, krystallklart hav er Malta et perfekt reisemål året rundt. Her er ti opplevelser du ikke bør gå glipp av på din fremtidige reise.

Artikkelen er sponset av Visit Malta

Visit Malta

Klikk nedenfor for å gå direkte til:

1. Solrikt middelhavsklima
2. Krystallklart vann
3. Spennende historie
4. 350 år gammel saltproduksjon
5. Kulinariske opplevelser
6. Fredelig ro med lokal sjarm
7. En fantastisk kulturmiks
8. Vakre turstier
9. Vrakdykking
10. Film-innspillinger

Malta er det lille øyriket med de store opplevelsene. 3000 soltimer i året og et varmt, krystallklart hav gjør, at Malta og søsterøyene Gozo og Comino kan oppleves året rundt. Her finner du en kombinasjon av kulturelle, gastronomiske og aktive opplevelser, som mange drømmer om i dag.

Solrikt middelhavsklima

Solrikt middelhavsklima

Beliggenheten ved Nord-Afrika, med ørkenvinder fra Sahara, bidrar til et behagelig klima hele året. Malta kan skryte av 300 soldager i året, milde kvelder og et varmt hav. Her får besøkende sommertemperaturer fra tidlig vår til sen høst, og selv i januar er det bra med folk på uteserveringene.

Krystallklart vann

Krystallklart vann

Det turkise havet er aldri langt unna. Overalt stikker stiger ned i det krystallklare vannet fra solvarme knauser. Seil mellom severdighetene, dykk ned i det dypblå havet, eller prøv lykken på fiske.

Den blå lagunen på den lille søsterøya Comino er et paradis for snorklere og brettseilere, og perfekt for en dagstur. Stranden med den kritthvite sanden er en av Maltas fineste badeplasser.

Comino er den minste av de tre øyene, og det er bare ett hotell der.

Spennende historie

Spennende historie

Ridderslott, palasser og gamle steinbyer. Øyas utrolige historie bidrar til stemningen. Fønikere, kartagere, romere og arabere – mange har herjet her.

I hovedstaden Valletta, som er en del av UNESCOs verdensarv, kan du se tydelige spor fra korsfarertiden. Her kan man gå rundt i de historiske nabolagene og glede seg over arkitekturen. De sandgule fasadene lyser opp de trange smugene og piazzaene.

På toppen av byen ligger den frodige hagen Il Barrakka ta Fuq, og derfra kan du se «De tre middelalderbyene»: Senglea, Vittoriosa og Cospicua. Med sine høye festningsmurer er byene populære utfluktsmål.

Middelalderbyen Mdina bør man også få med seg, siden den regnes som en av Europas vakreste byer. Mdina var Maltas første hovedstad og kalles «den stille byen». Å rusle rundt i de bilfrie gatene er som å være i et eventyr.

350 år gammel saltproduksjon - Gozo

350 år gammel saltproduksjon

Ved Xwejnibukten på Maltas koselige søsterøy Gozo kan du oppleve et veldig fascinerende landskap. Havsalt er blitt produsert her i firkantede såkalte saltbassenger i mer enn 350 år.

Produksjonsprosessen har gått i arv i lokalbefolkningen i flere generasjoner, og området sies å ha en av verdens eldste fungerende saltbassenger. Hvis du vil kjøpe en spiselig suvenir å ta med hjem, er det flere steder på øya som selger salt laget på denne måten.

I tillegg til Xwejni er det lignende saltbassenger ved Marsalforn, Qala, Dwejra og Xlendi.

Kulinariske opplevelser

Kulinariske opplevelser

Malta er det perfekte reisemålet for alle, som er interessert i mat. Havet er rikt på sjømat, og på landet modnes frukt og grønnsaker i solen.

Malta har tatt det beste av italiensk og nordafrikansk mat og skapt sin egen matkultur. Her serveres et bredt utvalg retter, påvirket av de mange nasjonalitetene som tidligere har holdt til på øyene. Smak deg frem på øya, og dra på besøk på vingårder og prisbelønte restauranter.

For feinschmeckeren er det fem restauranter her som har én Michelin-stjerne hver. Hvis du virkelig ønsker en genuin matopplevelse, kan du dra innom den tradisjonsrike fiskerlandsbyen Marsaxlokk. I havnen ligger de fargerike fiskebåtene, som er så karakteristiske for Malta og dupper.

Lunsjen kan du ta på en av de koselige fiskerestaurantene.

Fredelig ro med lokal sjarm - Gozo

Fredelig ro med lokal sjarm

For de som søker fred og ro, er naboøya Gozo en godbit for sjelen. Her føles det som om tiden har stått stille, og det dramatiske landskapet byr på både spektakulær dykking og klatring. Gozo er et paradis for turgåere og syklister.

På Gozo kan vi anbefale overnatting på et såkalt farmhouse. Dette er sjarmerende steinhus i ulike størrelser og prisklasser fra renoverte tradisjonelle bygninger til mer moderne hus med både enkel og mer luksuriøs innredning. De fleste hus har eget basseng og ligger i grønne og frodige omgivelser.

En fantastisk kulturmiks

En fantastisk kulturmiks

Med sin 7000 år lange historie har Malta en kulturarv, som er vanskelig å slå. Dette er tydelig både i arkitektur og kunstsamlinger.

Det som gjør Malta ekstra spennende er, at landet er blitt påvirket av både Italia og England opp gjennom årene. Du vil se litt av både London og Sicilia samt afrikanske og arabiske elementer her.

Denne blandingen av kulturelle påvirkninger er merkbar i alt fra musikk og teater til mat og underholdning, noe som gjør øya eksotisk og mangefasettert.

Vakre turstier - Malta, Gozo, Comino

Vakre turstier

Enten du drømmer om en hel ferie med tursko på eller en avslappende ferie med muligheten til å være aktiv, er Malta og Gozo et opplagt valg.

Om høsten og våren er det milde klimaet spesielt godt egnet for fysisk aktivitet for eksempel fotturer. Her finner du turstier og stier for alle nivåer og aldre, langs sjøen, over åser og gjennom landsbyer.

Malta har et bredt utvalg av gode turstier rundt Mellie Da, Dingli, Għar Lapsi, Fawwara, Wardija, hele den nordlige delen av øya, samt på sørkysten gjennom fiskerlandsbyene og Delimara Point.

På Gozo er det også flere turstier langs kysten, blant annet rundt Ta ‘Dgiebi ved San Lawrenz, Gordon fyr ved Ghasri, Honoq ir-Rummien ved Qala og San Blas Valley ved Nadur. Den lille øya Comino, mellom Malta og Gozo, er bare 3,5 kvadratkilometer og perfekt for å utforske til fots.

Vrakdykking

Vrakdykking

Malta er kjent som en av de beste reisemålene for dykkere. Maltas turistråd har i samarbeid med Underwater Cultural Heritage Unit (UCHU) laget en oversikt over de mange historiske forlisene som er skjult under havet nær Malta.

På listen står blant annet Middelhavets eldste, et 700 år gammelt skipsvrak samt en rekke krigsskip fra første verdenskrig.

Alle steder er merket av på turistrådets nettsted, men kan bare besøkes gjennom et av dykkesentrene som er sertifisert av UCHU og kvalifisert for å utføre denne typen dykk.

Film-innspillinger

Film-innspillinger

De maltesiske øyenes vakre kyst og natur og arkitekturen i verdensarvklasse har vært bakteppe for mang en filmproduksjon opp gjennom årene. Deler av den første sesongen av Game of Thrones er spilt inn på Malta. Blant innspillingsstedene kan vi nevne Mdina, St Dominic’s Convent i Rabat og Mtahleb-klippene.

Andre store filmer som er spilt inn på øyene, er Gladiator, U-571, Greven av Monte Cristo, Troy, München og Captain Phillips. Innspillingsstedet for filmen Popeye, eller Skipper’n på norsk, er fortsatt en populær turistattraksjon på Malta.

En av de nyeste produksjonene på øya er den kommende filmen Jurassic World: Dominion, som kommer på kino i juni 2022. Opptakene er gjort på steder som Valletta, Vittoriosa, Mellieha og Pembroke.

Hvis du ønsker flere tips og mer inspirasjon, kan du besøke www.visitmalta.com.

Visit Malta

Alle bilder (c) Visit Malta

Finn reisen til Malta her

Finn inspirasjon til Malta herLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy