Safari

Vurderer du å dra på safari i Afrika? Les gode råd fra tre eksperter

Birgitte Oxlund

Hvis du går og overveier om du skal dra på din første safari i Afrika har du sikkert mange spørsmål. Hva koster det, og hva er inkludert? Hvilket safariområde skal du velge? Hva bør man være spesielt oppmerksom på når man reiser med barn? I denne artikkelen svarer tre safarieksperter på disse spørsmålene og gir deg noen tips om ting du kanskje ikke hadde tenkt på.

 • Råd om safari
 • Priser på safarireiser

En stor innsjø med tusenvis av flamingoer i bakgrunnen, og noen bøfler og antiloper beiter i forgrunnen med fjell i bakgrunnen.Se for deg at du kommer frem til et hotell i afrikansk stil og at det ligger på kanten av Ngorongoro-krateret med en utsikt som minner om Jurassic Park. Tidlig neste morgen, når solen er på vei opp, blir du kjørt ned i krateret. På veien ned ser du flokker med sebraer, hjorter, bøfler og flamingoer som er i gang med morgenstellet ved en av innsjøene.

Scenen skifter til en jeep som du deler med fem andre safariturister. Dere kjører på Serengetis savanne og med blikket festet på horisonten, hele tiden på utkikk etter medlemmer av ”The Big Five”, altså løver, leoparder, nesehorn, elefanter og vannbøfler. Plutselig peker den afrikanske guiden ned til venstre ved siden av jeepen, og så får du også øye på løvefamilien som skjuler seg i gresset. Du hiver kameraet opp for å forevige det magiske øyeblikket. Om kvelden blir du innlosjert på et luksushotell midt i Serengeti nasjonalpark. Plutselig banker det på ruten til hotellrommet og jammen er det ikke en apefamilie som vil si hei.

En løve i høyt gress med en safari-jeep og passasjerer i bakgrunnen.Dette er bare noen få glimt fra det eventyret jeg opplevde på min safarireise til Tanzania for mange år siden, hvor jeg var så heldig å se fire av ”The Big Five”. Safarireisen foregikk med ryggsekk sammen med min utkårede, og hjemmefra hadde vi ikke kjøpt annet enn flybillettene og den første overnattingen.

Nå kunne vi tenke oss å gi datteren vår en stor safariopplevelse også, men kanskje i et annet område. Dessuten har vi i Travelmarket fått henvendelser fra folk som vil ha gode råd før de bestiller den første safarituren. Derfor har vi kontaktet tre eksperter fra safaribransjen for å få deres råd og tips til hva man bør vite før man velger safari for første gang, og hva man skal tenke på når man reiser med barn. Her kan du se hva de svarte:

Safariekspert Ingun Hammersmark Nikolajsen hos Afrikasafari.no

Hva koster en safari?
En safari koster fra 13 500 kroner avhengig av reisemål og reiseperiode.

Hva er inkludert i prisen?
Prisen inkluderer flybilletter, transport, hotell, halvpensjon, engelsktalende guide, safariturer (game drives) og parkavgifter.

En person med beige hatt og grønn skjorte fotograferer et ville dyr ved en elv, med trær og busker i bakgrunnen under en klar blå himmel.Hvilket område bør jeg velge når jeg skal på safari for første gang?
Tanzania og Kenya er kjent for sitt fantastiske dyreliv og her er det gode muligheter for å oppleve «the big 5» på nært hold. Begge landene er derfor et godt valg når du skal på safari for første gang.

Tre gode råd til meg som ikke har erfaring med safarireiser?
Kontakt en safariekspert som kan hjelpe deg med å finne den reisen som passer best for deg. Planlegg reisen i god tid, minst 6 måneder i forveien. Når du er på safari: Husk å nyte det, også uten kamera. Det er øyeblikket som teller!

Må jeg vaksineres før jeg reiser på safari?
De fleste safarireiser krever noen basisvaksiner og eventuelt malariatabletter. Kontakt fastlegen din eller en autorisert vaksinasjonsklinikk for råd og veiledning.

Er det noe jeg skal være spesielt oppmerksom på hvis jeg reiser med barn?
På en safari kan det bli lange dager i bil. Kontakt en safariekspert og hør om de har turer som er tilrettelagt for familier, eller om de kan tilpasse turen for barn.

Afrika er et fantastisk kontinent med store kontraster. Velg safari og få ditt livs opplevelse!

Safariekspert Ella Johanson Rustad hos KenzanTours.no

En firehjulstrekker kjører på en gjørmete vei omgitt av sebraer i et grønt landskap med fjell i bakgrunnen.Hva koster en safari?
Prisen på safari er avhengig av varighet og overnattingsform. Man kan bo i alt fra enkle telt til luksus-lodges. Antall dager varierer fra 4 til 10 dagers program. Vi kan tilby en safari fra 10.400 kroner pr. person ekskl. fly (når to reiser sammen). En safari blir billigere pr. person hvis jeepen fylles opp.

Hva er inkludert i prisen?
Guide/sjåfør, safarijeep inkl. drivstoff, parkavgifter, minimumstips til sjåføren pr. dag, helpensjon og overnatting.

Hvilket område bør jeg velge når jeg skal på safari for første gang?
Hvis du skal på safari for første gang anbefaler jeg å dra til Tanzania. Der er det ikke så lange transportavstander og tilgangen på dyr er stor, spesielt i periodene november-mars og juni-august. Du kan også velge mellom mange reiser, med korte eller lange programmer. Du skal også velge rett land i forhold til når på året du vil reise.

To personer står på en høyde og ser ut over et vidstrakt landskap. Den ene personen tar bilder mens den andre ser utover utsikten.Tre gode råd til meg som ikke har erfaring med safarireiser?
Ikke velg en for lang safarireise. Sjekk hvor mye tid som beregnes på safari hver dag. Finn ut hvor bostedet ligger i forhold til områdene du er safariturer i.

Må jeg vaksineres før jeg reiser på safari?
Ja, det må du. Oppsøk lege/helsetjeneste for å få en seriøs bedømmelse av hvilke vaksinasjoner du behøver.

Er det noe jeg skal være spesielt oppmerksom på hvis jeg reiser med barn?
Velg en safari med korte transportstrekninger. Velg en privat safari så dere kan styre dagen i større grad selv, dvs. når dere starter, hvor ofte dere stopper og når dere vil slutte av for dagen. Hvis man deler safaribil med andre reisende kan dette bli vanskeligere.

Safariekspert Venke Henriksen hos HibiscusReiser.no

Hva koster en safari?
Det beror jo på hva du vil oppleve, hvor du reiser og hvor lenge, men vi har billige 3-dagers safarier i Kenya fra ca. 5000,- kroner (ikke inkludert flybilletter eller badeferie, som de fleste jo gjerne vil ha i kombinasjon med safari). Det er best å be om et skreddersydd reiseforslag. Programmet lages da basert på dine forventninger til både pris, varighet, innhold og bostedsstandard.

Hva er inkludert i prisen?
Prisen inkluderer alle måltider på safari, alle overnattinger, all transport, reiseleder/guide og inngangspenger til parkene.

Hvilket område bør jeg velge når jeg skal på safari for første gang?
Masai Mara i Kenya. Parken har den største dyretettheten i Øst-Afrika. Flere hundre tusen gnuer og sebraer beveger seg fra Serengeti og inn i Masai Mara fra perioden juli/august, og her er det også elefanter, leoparder, løver, bøfler, nesehorn og mange flere dyr. Masai Mara har et rikt dyreliv hele året.

To sjiraffer står nær et stort tre mot en fargerik solnedgang.Tre gode råd til meg som ikke har erfaring med safarireiser?
Vær tålmodig – å være på safari betyr å tilbringe mange timer i bil. Vær ydmyk og vis respekt overfor naturen og menneskene du møter. Velg å bo i telt fremfor lodge. Teltene har dusj, WC og behagelige senger. Å bo i telt i villmarken er en helt annen safariopplevelse enn å bo på hotell/lodge.

Må jeg vaksineres før jeg reiser på safari?
Det er avhengig av hvor du skal. Slike spørsmål rettes til det lokale smittevernkontoret, som alltid er oppdatert på dette området.

Er det noe jeg skal være spesielt oppmerksom på hvis jeg reiser med barn?
Det kommer an på barnas alder og personlighet. Ikke velg et safari med lange transportetapper. En erfaren safariarrangør vil vite dette og kan sette sammen et program som passer for en barnefamilie, basert på barnas alder. Hvis du reiser med små barn vil jeg igjen anbefale Kenya og Masai Mara.

Travelmarket vil gjerne rette en stor takk til de tre safariekspertene for god input.

Hvis du selv har et godt tips til de som overveier å dra på sin første safari, eller til oss som vil ta med barn på safari, må du gjerne skrive i kommentarfeltet.

Les også: Dra på safari i Afrika – se de rimeligste safarireisene

Toppfoto (c) istockphoto / guenterguni
Ngorongoro (c) istockphoto / chuvipro
Løve i gress (c) istockphoto / WLDavies
Fotograf ved flod (c) istockphoto / AmpH
Sebraer rundt jeep (c) istockphoto / shalamov
Utsikt over Ngorongoro-krateret (c) istockphoto / brytta
Solnedgang på savannen (c) istockphoto / stillwords
Her finner du priser på safarireiser funnet i reiseforslag-seksjonen på Travelmarket.

Sør-Afrika
Safari i Sør-Afrika & Cape TownOslo - Sør-Afrika13 dager
Fra34 295,-Velg
Tanzania
Safari i Tanzania & badeferie på ZanzibarOslo - Tanzania15 dager
Fra41 295,-Velg
Tanzania
Machame-ruten, safari & badeferie på Zanzibar (Whiskyturen)Oslo - Tanzania17 dager
Fra47 695,-Velg


Post Comments

 1. Vurderer safari i Kenya på slutten av november. Er dette en gunstig tid å reise på for å få sett de 5store?

  • Hei Kristine,
   På den danske Travelmarket-siden ligger det en artikkel om safari i Kenya, med bl.a. et avsnitt om nettopp safari i forhold til sesong og vær, så den vil vi gjerne henvise til.

   Men om det er tider på året hvor sjansen for å få sett «The Big 5» er større enn andre, er det nok best å spørre safariekspertene om. Derfor anbefaler vi at du kontakter noen safariarrangører direkte, du finner tre i artikkelen over her, og noen flere i listen over selskaper på Travelmarket som tilbyr safari.

   Lykke til med planleggingen, vi håper du får en fantastisk safaritur, uansett når på året det blir.

   Vennlig hilsen Tove hos Travelmarket

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.