Hva koster cruise? Få svaret her

Birgitte Oxlund

Har du lyst til å dra på cruiseferie, men er usikker på hvor mye et cruise koster og hva som er inkludert? Her kan du få en idé om fraprisene på cruise i de mest populære havområdene og lese litt om hva du bør være oppmerksom på når du sammenligner priser på cruise.

  • Inspirasjon og gode råd
  • Gode tilbud på cruise

CruiseferieTallinn og St. Petersburg? Hellas og Italia? St. Croix og Jamaica? Dubai og Oman? På et cruise får du oppleve flere land på kort tid, med den helt store fordelen at du ikke skal pakke ut mer enn én gang.

Her får du noen gode råd om hva du må være oppmerksom på før du bestiller cruisereisen. Samtidig får du frapriser på cruise i de mest populære områdene.

På samme måte som for alle andre typer reiser er det høy- og lavsesonger for cruise, så det er selvfølgelig dyrere i høysesongen i de ulike havområdene.
 

Hva er inkludert i en cruisereise?

Når du sammenligner cruisetilbud fra forskjellige reisebyråer må du være svært oppmerksom på hva som egentlig er inkludert i hvert enkelt tilbud. Det kan nemlig være flere grunner til at prisen på et bestemt cruise er spesielt lav, eller mange (gode) grunner til at den er høyere enn andre.

Med barn på cruiseDe fleste cruiseprisene inkluderer:
– Selve cruiset
– Opphold i valgte lugartype
– Helpensjon i utvalgte restauranter
– Vann, kaffe, te og juice til måltidene
– Room service
– Fri adgang til de fleste fasilitetene og eventuell underholdning om bord
– Alle gebyrer, skatter og avgifter.

Uansett hvor du vil på cruise bør du på forhånd få svar på følgende spørsmål:

1. Er transport til skipet inkludert i prisen?
Hvis du skal på cruise i Europa vil noen av tilbudene være med fly fra Norge, andre ikke. Hvis du skal lengre vekk kommer ofte fly fra Norge t/r og transfer til skipet i tillegg til prisen for cruiset.

Derfor må du bestemme deg for om du selv vil sørge for transporten til den havnen skipet seiler fra. Hvis det er i Europa og du bor lagelig til kan du jo eventuelt kjøre dit selv og ta turen som en del av ferien. Hvis du skal bestille fly utenom er det viktig å ta det med i beregningen, for avhengig av sesong kan det jo koste en del. Hvis de billigste og beste flybillettene viser seg å være for utreise / hjemreise flere dager før eller etter cruiset kan du jo kombinere cruiset med en aldri så liten storbyferie eller badeferie. Da skal du bare huske å ta hotellutgifter med i beregningen også.

2. Hva innebærer All Inclusive?
Finn ut om du kan spise på alle eller kun bestemte restauranter om bord, og om drikkevarer også er inkludert i prisen? Noen rederier inkluderer nemlig også drikke. Du kan være så heldig å finne et tidsbegrenset tilbud hvor du får en såkalt drikkepakke med på kjøpet hvis du bestiller innen en bestemt dato. Som oftest kommer likevel drikkevarer i tillegg til cruiseprisen.

Cruiseferie3. Hvilken standard har cruiseskipet?
Her gjelder det å undersøke hvor nytt og velutstyrt skipet er. Følelsen av komfort er ofte vesentlig sterkere på et helt nytt skip enn på et som har 10-15 års fartstid. Det varierer også mye hva slags fasiliteter det fins om bord på de forskjellige cruiseskipene, og hvilken standard de har. De fleste skipene har svømmebasseng og treningssenter. I tillegg kan de ha spesialrestauranter, barneområder, teatre, kino, løpebaner, sportshaller og spa-avdeling. Tenk over hva som er viktig for deg / dere og ta det med i vurderingen av tilbudene.

4. Hvilken type lugar er inkludert i prisen?
Fraprisene er som oftest oppgitt for en innvendig lugar, siden de er billigst. Du må logisk nok betale mer for å få en utvendig lugar, og enda mer for lugar med egen balkong eller en suite. Ha derfor klart for deg hvor høy komfort du ønsker. Kanskje finner du ut at de ekstra kronene du må betale for en lugar med utsikt til hav og havn er vel investert med tanke på hva de gir deg av opplevelser og minner.

5. Inkluderer cruiset utflukter underveis?
Som oftest er ikke utfluktspakker med i prisen. Så hvis du vil være med på flere utflukter på land må du huske å regne med minst et par tusen kroner ekstra. Du kan også organisere utflukter selv, og da er det lurt å sjekke mulighetene på nettet før du bestiller. Det fins selskaper som har spesialisert seg på turer, som f.eks. som cruisingexcursions.com, eller du kan skreddersy dine egne utflukter.

Cruise6. Hvilken rute seiler cruiseskipet?
Et cruise i for eksempel Middelhavet kan være mange ting. Kanskje inkluderer et billig cruise færre kjente anløpshavner enn et dyrere cruise. Noen skip bruker også mer tid til sjøs og besøker derfor færre steder.

7. Følger det en norsk reiseleder med på reisen?
I så fall vil prisen alltid være en del høyere. Men hvis du da føler deg tryggere og får mer ut av ferien, er det kanskje verdt pengene.

8. Hvordan betaler du om bord?

Det er som oftest slik at alle kjøpene du foretar om bord vil bli registrert på din lugarkonto, og så betales totalregningen med kort på slutten av reisen. På de fleste skipene er det mulig å holde øye med forbruket på TVen i lugaren eller ved henvendelse i resepsjonen.
 

Frapriser på cruise i populære havområder

Under får du en kort beskrivelse av de mest populære destinasjonene, informasjon om eventuelle ting du bør være oppmerksom på og i tillegg veiledende frapriser. Det fins utrolig mange steder å besøke og utallige kombinasjonsmuligheter, så det gjelder å finne frem til det cruiset som passer aller best for deg.

Det er verdt å merke seg at det er med cruise som med charterreiser: når avreisedatoen nærmer seg kan det dukke opp spesialtilbud fordi rederiene gjerne vil ha fylt opp skipene. Er du av typen som ikke har så spesifikke krav til cruiset og kan vente med å bestille? Bor det en liten gambler i deg? Da bør du finne ut hvilke reisebyråer som tilbyr cruise og holde øye med tilbudene deres. Kanskje er du så heldig å snuble over en virkelig lav pris i den perioden du gjerne vil reise, og kanskje med fly inkludert.

Hva koster cruise i Østersjøen?

Cruise i ØstersjøenHvis du er interessert i historie kan et cruise i Østersjøen være akkurat noe for deg. Da får du gjerne besøke Stockholm, St. Petersburg, et eller flere av de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen, og kanskje Helsinki eller Warnemünde i Tyskland. Dermed opplever du kultur og historie i massevis. Varigheten er ofte en uke-halvannen.

Avreisesteder: Mange av cruisene i Østersjøen går fra København, men i noen tilfeller kan man hoppe på i Oslo. Det fins også skip som seiler ut fra Stockholm, og Bergen er en annen mulighet.

Periode: Østersjøcruisene går hovedsakelig i sommerhalvåret og settes til salg i starten av året.

Priser: Et 7 dagers cruise fra Stockholm kan koste fra 8.000 kroner og et 10 dagers fra København fra 9.000 kroner. Men husk at du kan finne spesialtilbud i siste liten til lavere priser.

Hva koster cruise i Middelhavet?

Cruise i MiddelhavetCruiseferier i Middelhavet er utrolig populære året rundt. Når familiemedlemmer har sprikende interesser kan et cruise i Middelhavet være en god løsning. Dere kan nemlig velge et cruise med ulike typer anløpshavner, slik at det både er noe for dem som lengter etter idylliske øyer og praktfulle strender og dem som vil til storbyer med masse butikker og fascinerende historie og kultur.

Avreisesteder: Mange av skipene seiler fra enten Savona, Barcelona, Civitavecchia (ved Roma), Marseille eller Venezia. Hvis du skal finne flybilletter til avreisestedet selv bør du velge med omhu, for noen byer ligger nær lufthavner som det går lavprisfly til, andre gjør ikke.

Periode: I sommerhalvåret kan du velge en rute som f.eks. går til greske øyer som Santorini og Korfu, Italias Sardinia og Sicilia, og/eller herlige byer i Sør-Europa som Roma, Barcelona, Marseille og Venezia. I vinterhalvåret kan du bl.a. seile til Kanariøyene og Madeira.

CruiseferiePriser: Prisene på cruise i Middelhavet varierer veldig, bl.a. etter hvor mange stopp skipet gjør underveis og hvor kjente og populære stedene er. Fly er typisk ikke inkludert i prisen, og fraprisene ligger på 3.000 – 6.000 kroner pr. person i delt innvendig lugar. Du kan finne pakketilbud hos reisebyråer på f.eks. fly + ni dagers cruise fra ca. 10.000 kroner.

Middelhavscruise med barn
Hvis du reiser med barn kan et cruise være et godt alternativ til en charterferie. Fraprisene er nemlig lavere pr. person når man reiser på cruise med barn, fordi man kan dele en 3-4-sengs lugar. Noen av selskapene har tilbud hvor man bare betaler fra en tusenlapp for barn under 18 år.

Du kan søke etter cruise i Middelhavet her.

Hva koster cruise i De forente arabiske emirater?

Når du velger De forente arabiske emirater får du blant annet oppleve storbyer med ufattelig luksus, vakre fjellandskaper, hyggelige markeder, imponerende historie og en stemning som fra eventyrene 1001 natt.

Soling på dekk under cruisetSeilingsrutene i Emiratene omfatter som oftest Dubai, Abu Dhabi, Khor, Muscat og Khasab.

Avreisesteder: Cruisene starter og slutter ofte i Dubai, og flybillett er sjelden inkludert i prisen. Derfor kan cruiset lett kombineres med en bade- og shoppingferie i Dubai. Byen er også et eldorado for barn i alle aldre.

Periode: Selv om solen skinner året rundt i denne delen av verden, er det mest populært med cruise her i vintersesongen.

Priser: Cruise i De forente arabiske emirater hører til de billigste på markedet. Fraprisene ligger typisk på ca. 3.000 kroner for et 8 dagers cruise ekskl. fly t/r. Hvis du går for en cruisepakke inkl. fly og norsk reiseleder starter fraprisene på rundt 13.000 kroner for et 9 dagers cruise.

Du kan søke etter cruise i Emiratene her.

Hva koster cruise i Karibia?

Bading i KaribiaUnder et cruise i Karibien, eller Karibia som det egentlig heter nå, kommer du til mange spennende steder og kan møte forskjellige kulturer. På den måten får du en kombinert bade- og opplevelsesferie.

Cruise i Karibia er selvsagt synonymt med nydelige strender og turkisblått vann, og de paradisiske øyene og stedene inngår i et utall av kombinasjoner på korte og lange seilingsruter. De kan for eksempel inkludere noen av disse stedene: Puerto Rico, Jomfruøyene, Cozumel, Mexico-kysten, Bahamas, Jamaica, Barbados, Tobago m.fl.

Avreisesteder: Mange av skipene seiler fra Galveston i Texas eller havner i Florida som Miami, Fort Lauderdale eller Port Canaveral. Noen går også fra Puerto Rico. Hvis dere arrangerer flyturen over Atlanteren selv kan dere jo, når dere først har reist så langt, benytte anledningen til å kombinere cruiset med en Florida-ferie.

Cruise i KaribiaPeriode: Du kan dra på cruise i Karibia det meste av året, men vinterhalvåret er spesielt populært.

Priser: Som alltid er prisene selvfølgelig avhengig av antall dager, skipets standard, sesong, lugartype osv. Tilbudene er mange og varierte, men her kommer en pekepinn på frapriser ekskl. fly: 4-5 netters cruise fra ca. 3400 kroner, 7-8 netter fra rundt 8000 kroner, og 10-12 netter fra 10-12 000 kroner. (Du kan også være så heldig å finne et spesialtilbud på en ukes cruise til 4500 kroner.) Et to ukers cruise inkl. fly kan man få fra 17 000 kroner. Hvis du foretrekker å reise med norsk reiseleder vil fraprisen for f.eks. et 16-dagers cruise inkl. fly og reiseleder ligge på rundt 22 000 kroner.

Du kan søke etter cruise i Karibia her.

Les også: Cruise i Karibia – hvor, når, hvordan m.m.

Toppfoto (c) istockphoto / BraunS
Solnedgang (c) istockphoto / Joel Carillet
Mor og datter på dekk (c) istockphoto / Paha_L
Cruiseskip (c) istockphoto / jgroup
Utsikt (c) istockphoto / searagen
Stockholm (c) istockphoto / ManuelVelasco
Santorini (c) istockphoto / Olga_Gavrilova
Jente ved pool (c) istockphoto / travnikovstudio
Jente ved cruiseskip (c) istockphoto / Yobro10
Karibia (c) istockphoto / FrankvandenBergh
Alaska (c) istockphoto / jeffclow

Hvordan kjøper jeg en cruiseferie?

Cruise i AlaskaDe fleste nordmenn som bestiller et cruise velger å kjøpe det gjennom et reisebyrå som organiserer hele reisen. Noen bestiller fly hos reisebyrået også, andre finner flybilletten separat. Hvis du vil sjekke prisnivået på flypriser til lufthavner nær avreisehavnen som cruiset går fra kan du bruke vår flysøkemotor.

På Travelmarket finner du reiseforslag fra forskjellige reisebyråer, og under ser du eksempler på aktuelle cruisetilbud. Du kan også velge å søke med egne kriterier i vår søkemotor under Reiseforslag.

Når du studerer et tilbud må du huske å sjekke om fraprisen inkluder fly t/r også.

Nederland
Vårcruise i NederlandOslo - Nederland6 dager
Fra12 998,-Velg
Kroatia
Cruise i Kroatias skjærgård Inkl. Split og Dubrovnik. Oslo - Kroatia8 dager
Fra15 498,-Velg
Ungarn
Fem land - fire hovedsteder. Elvecruise på Donau fra Beograd til WienOslo - Ungarn8 dager
Fra15 980,-Velg
Ungarn
Fem land - fire hovedsteder. Elvecruise på Donau fra Beograd til WienOslo - Ungarn8 dager
Fra15 980,-Velg
Tyskland
Praktfulle Mosel og Rhinen - Elvecruise med MS Viva Moments 5*Oslo - Tyskland8 dager
Fra17 980,-Velg
Tyskland
Praktfulle Mosel og Rhinen - Elvecruise med MS Viva Moments 5*Stavanger Sola - Tyskland8 dager
Fra17 980,-Velg
Tyskland
Praktfulle Mosel og Rhinen - Elvecruise med MS Viva Moments 5*Oslo - Tyskland8 dager
Fra17 980,-Velg
Tyskland
Praktfulle Mosel og Rhinen - Elvecruise med MS Viva Moments 5*Oslo - Tyskland8 dager
Fra17 980,-Velg
Tyskland
Praktfulle Mosel og Rhinen - Elvecruise med MS Viva Moments 5*Oslo - Tyskland8 dager
Fra17 980,-Velg
Tyskland
Fra Donau til Rhinen gjennom Bayern – elvecruise på førsteklasses skipOslo - Tyskland11 dager
Fra22 980,-Velg
Ecuador
Ecuadors høydepunkter med Galapagos-cruiseOslo - Ecuador13 dager
Fra57 195,-Velg

Fant du ikke det cruiset du lette etter?

Du kan foreta ditt eget mer spesifikke søk etter cruise i vår søkemotor under Reiseforslag hvor du finner tilbud fra forskjellige reiseselskaper i Norge.

Hvis du trenger noen gode råd kan du kontakte et reiseselskap som selger cruise. Her finner du en liste med noen av spesialistene på cruise.

Ved å søke på nettet finner du flere reisebyråer som selger cruise, og du finner selvfølgelig alle cruiserederiene som har utførlig informasjon om skip og ruter på hjemmesidene.Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy