Reise alene

Reise alene – sånn får du en god ferieopplevelse som soloreisende

Claus Bermann

Å reise alene kan være en fantastisk opplevelse, gi deg den ultimate frihetsfølelsen, og la deg forfølge din egen eventyrlyst. Reisen i seg selv gir deg flere muligheter enn begrensninger, men det kan også være utfordrende å skulle reise alene – kanskje spesielt den første gangen. Les våre råd her, så har du et godt utgangspunkt for herlige opplevelser som soloreisende.

Les også: Reis trygt alene som kvinne

Har du lyst til å møte nye mennesker?

Før du velger hvor du skal dra og hvordan reisen skal planlegges kan det være en god idé å tenke over hvordan du har lyst at det sosiale skal være på reisen.

Reise aleneHar du lyst til å reise for å være alene og nyte roen, eller har du lyst til å reise for å møte nye mennesker?

Det kan selvsagt også være en blanding av de to. Men noen reiseformer og destinasjoner er mer opplagte enn andre hvis du for eksempel vil ha det sosialt på reisen og møte nye mennesker.

Hvor lenge og hvor?

Skal du reise alene for første gang, og er du i tvil om det er noe for deg, kan du for eksempel begynne med en forlenget helg til en storby.

Det er en relativt kort ferie, og i storbyer kan du raskt få sosial kontakt – dersom du ønsker dette. Samtidig er det alltid mange single som gjør ting på egen hånd i storbyer, så du kommer ikke til å føle at du er den eneste som reiser og opplever ting alene.

Hvis du derimot er mer sikker på at soloreiser er noe for deg, kan rundreiser være en god reiseform.

Det å reise og være på vei fra ett sted til et annet under hele reisen kan gi deg et formål og holde deg i gang, noe som ikke minst er bra dersom du er redd for å kjede deg når du er alene.

Reise aleneFerier der du for eksempel sykler, går turer, løper eller er aktiv på andre måter er også en god måte å reise alene på. Der opplever du også et formål med reisen, og reiser ikke kun for å «bare være alene».

Er du i tvil om du i det hele tatt har lyst til å reise alene bør du nok ikke velge en 14-dagers charterreise ved det samme svømmebassenget.

Det er derimot en god idé å velge en reiseform hvor det naturlig er en form for aktivitet inkludert, så du holder deg beskjeftiget og det skjer noe rundt deg.

Prøv å bo privat

Med mindre du er av typen som sverger til å bo på hotell, kan det anbefales å bo privat når du reiser alene.

Avhengig av preferansene dine kan du enten leie et rom eller et helt hjem. Du kan velge utfra for eksempel komfort og grad av sosialt samvær.

Vi anbefaler Airbnb til bestilling av privat overnatting.

Bo privat med AirbnbUansett om du velger å bo sammen med andre eller alene kan du få kontakt med den lokale utleieren ved privat overnatting.

De lokale har ofte gode råd til restauranter og severdigheter som kanskje ikke står i guidebøkene, og kan dermed berike reisen.

Noen utleiere har også lyst til å tilbringe tid med leierne, og det kan være en fin måte å få et inntrykk av den lokale kulturen på.

Det er typisk også billigere å bo privat enn å bestille enkeltrom på hotell.

Planlegg, men vær spontan

Man kan også snu det opp-ned og si ‘vær spontan, men planlegg’.

SoloreiserFaktisk er dette et godt reiseråd til alle som vil ha litt eventyr på reisen, men ikke minst for soloreisende er det en god idé å gjøre begge deler.

Hvis du ikke planlegger noe kan du ende med å bli frustrert over å ikke nå så mye.
Hvis du derimot planlegger for mye kan reisen bli for stressende, fordi du hele tiden må følge en tidsplan.

Finn en god balanse, der du planlegger dagene dine i grove trekk, og er klar for å oppleve noe annet underveis, som kanskje ikke stod på dagens program om morgenen.

Kunsten å gå ut å spise alene

For mange er en av de mest grenseoverskridende opplevelsene på soloreisen det å skulle gå på restaurant å spise alene.

Måltider er vanligvis sosiale begivenheter, så kanskje du bekymrer deg for hva andre tenker hvis du sitter alene på restaurant?

Spise alene på restaurantHvis det er første gang kan det være lurt å velge en litt uformell restaurant, en kafé eller lignende. Gjerne et sted der det også er mange andre som spiser alene, så blir du selv mer trygg i situasjonen.

Du kan også ta med en bok eller surfe på mobiltelefonen, dersom du synes det er ubehagelig å sitte alene uten å ha noe å gjøre på.

Husk forresten at det kun er du som føler at det er pinlig. Ingen andre bryr seg om at du sitter alene.

Bli din egen bestevenn

Dette er kanskje det beste og viktigste reiserådet til deg som vil prøve å reise alene.

Du vet selvfølgelig på forhånd at du kommer til å tilbringe det meste av tiden alene, og at du ikke har noen til å dele opplevelsene med. Derfor er du nødt til å bli din egen bestevenn.

Nyt å reise aleneTa det som en opplevelse, og lær å nyte mat og opplevelser i ditt eget selskap. Selv om du for eksempel ikke deler en middag med andre kan du likevel nyte maten og få en god opplevelse.

Hvis du allerede fra begynnelsen innstiller deg på at du kommer til å få mange gode opplevelser alene og nyte rolige øyeblikk uten andre, kommer soloreisen til å bli mye lettere.

I tillegg finnes det etter hvert så mange raske og enkle måter å være i kontakt med venner og familie på. Smarttelefon og sosiale medier gjør at du kan dele reiseopplevelsene med andre.

Hvis du blir din egen bestevenn får du ro til å nyte opplevelsene og slappe av alene.

Toppfoto (c) istockphoto / pixdeluxe
Møt nye mennesker (c) istockphoto / gpointstudio
Aktiv singleferie (c) istockphoto / Vesna Andjic
Privat innkvartering (c) istockphoto / Nicolas McComber
På sykkel i San Diego (c) istockphoto / tab1962
Spise alene på restaurant (c) istockphoto / Oleh_Slobodeniuk
På marked (c) istockphoto / pixdeluxeLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Privacypolicy
Read our privacypolicy