Et fredelig landskap med en tradisjonell vindmølle omringet av fargerike tulipanfelt mot en klar blå himmel.

Severdigheter Nederland

Amsterdam

Anne Franks hus

De fleste har om ikke lest, så i det minste hørt om Anne Franks gripende skjebne under annen verdenskrig. Hennes hus er i dag et overordentlig populært museum.

De røde lykter

De røde lykters kvarter heter Walletjes på Hollansk og er over hele verden sett på som symbolet på det liberale Holland. Det arbeider 5000 prostituerte i kvarteret som samtidig er et av Amsterdams eldste og alene av den grunn verdt et besøk.

Kanalene

Nord-Europas Venezia er nok litt i overkant, men Amsterdams mange kanaler gjør byen til noe særlig. En kopp kaffe ved bredden eller en tur i vannsykkel er de beste måtene å oppleve denne delen av byen på.

Rembrandt Museet

Rembrandts hjem i Amsterdam gjennom nesten 20 år er i dag innrettet til museum, naturligvis med hans verker. Ikke mindre enn 250 av hans malerier kan ses i det tre etasjers store huset, som ble oppført i det 17. århundret. Rembrandts eget arbeid blir satt i perspektiv av hans studenters verker, som også er utstilt på museet.

Rikjsmuseum

Rikjsmuseum i Amsterdam er Hollands største museum og huser alle verkene til Hollands store malere, ikke minst fra gullalderen. Museet har vært åpent for offentligheten siden 1885. Samlingen rommer malerier, keramikk, kakler med mer helt tilbake fra det 15. århundret.

Middelburg

Byen Middelburg

I gullalderen var Middelburg Hollands viktigste handelssentrum etter Amsterdam. Byen bærer fortsatt spor av sin storhetstid, blant annet i form av sin katedral og de karakteristiske fasadene i den gamle byen. Byen kan oppleves til fots eller fra sjøsiden fra en av turistbåtene. Middelburgs rådhus anses som å være et av Europas flotteste ikke-religiøse bygninger oppført i Gotisk stil.

Maastricht

Byen Maastricht

Maastrichts historie går mer enn 2000 år tilbake til den gang romerne grunnla byen på bredden av det som i dag heter Maas-elven. Maastricht ligger i det sydvestlige hjørnet av Holland, tett ved grensene til Belgia og Tyskland. St. Servatius er den eldste kirken i Holland. Maastrichts annen store severdighet er Bonnefantenmuseet, som har en flott samling skulpturer og malerier. I visse tilfeller daterer effektene seg tilbake til tiden før det 17. århundret.

Nederland

Miniatyrbyen Madurodam

Madurodam i Den Haag er en fantastisk miniatyrby, a la Legoland. Hele Holland er praktisk talt gjengitt i miniatyrformat, så hvis man ikke har tid til å besøke hele landet er Madurodam et morsomt alternativ.

Van Gogh Museet

Van Gogh har lagt navn og de fleste maleriene til museet i Amsterdam, ikke langt fra de øvrige museene. Kikker man innenfor vil man oppleve at også verker av Toulouse-Lautrec og Gauguin er utstilt. Museet er inndelt etter de fem periodene som også oppdelte Van Goghs liv og arbeid.

Nord-Nederland

Drenthe regionen

Drenthe er primært en landbruksregion, men regionen har også mange fortidsminner som tydeligst kommer til uttrykk omkring landsbyene Havelte og Saxon. Områdets hovedby Assen har derimot ikke det store å by på.

Friesland regionen

Hovedbyen i Friesland heter Leeuwarden og har en rik historie, men ellers er regionen best kjent for sin vakre natur, som tiltrekker mange trekkfugler og turister. Særlig øyene i Friesersjøen tiltrekker begge deler. For øvrig vokste den senere så kjent Mata Hari opp i Leeuwarden.

Groningen regionen

Det karakteristisk for regionen Groningen er de gamle husene fra det 14. århundret. Dessverre gikk 2. verdenskrig så hardt utover de ellers så solide husene at mange er blitt restaurert. Men det ødelegger ikke opplevelsen for turistene.

Rotterdam

Boymans van Beuningen Museum

Boymans van Beuningen museet rommer en spennende samling malerier og skulpturer fra tiden mellom det 14. århundre og i dag. Museet ligger i Museumpark 18.

Havnen

Havnen i seg selv er også et besøk verdt. Rotterdams havn er Europas største og travleste. Med sine høye kraner og enorme skip fra allverdens land, imponerer og fascinerer den enhver som kikker forbi. Er en tur langs kaien ikke nok kan man oppleve havnen fra sjøsiden. Det finnes turbåter i flere prisklasser, så spør deg for i byen.

Rotterdam by

Tyskerne gjorde ende på det meste av Rotterdams gamle by under 2. verdenskrig. Så den byen som møter turister og andre besøkende i dag er dominert av moderne bygninger i glass og stål. Går man tur langs vannet får man et flott skue over byen, ikke minst ved solnedgang.

Sør-Nederland

Regionen Flevoland

Flevoland kom først på landkartet i 1950-årene da området ble drenet for havvann. Selv den dag i dag kan man på nært hold følge dreningsprosjekter som ennå ikke er avsluttet. På den måten fungerer Flevoland som et museum over menneskets kamp mot naturen, i målestokksforholdet 1:1.

Regionen Gelderland

Gelderlands hovedstad Arnhem ble voldsomt ødelagt under 2. verdenskrig, men er nå gjenoppbygget og nybygget. Byens største aktiv er det store frilandsmuseet med gamle gårder, møller og verksteder. Arnhem er et fint utgangspunkt for sykkelturer og byen ligger ikke langt fra Hoge Veluwe National Park. Parken er et populært turistmål, blant annet på grunn av sitt museum med en Van Gogh-samling.

Vest-Nederland

Kinoen Omiversum

Omnimax-kinoen Omniversum er en god leverandør i totalopplevelser. Velplassert i de bløte stolene har man en glimrende utsikt til det 840 kvadratmeter store lerretet, mens surround-lyden gir en fullendt opplevelse.

Mauritshuis Museet

Mauritshuis-museet rommer en meget flott samling verker fra en lang rekke hollandske malere. Blant dem Rembrandt, Rubens og Vermeer. Bygningen er tegnet og oppført av mesterarkitektene Jacob van Campen og Pieter Post i 1640.

Parlamentet

Det hollandske parlamentet holder til i Binnenhof og her har den regjerende forsamling faktisk holdt til siden 1200-tallet. En guidet tur i de historiske og flotte bygningene inkluderer et besøk i Riddersalen og i Parlamentets første og andre kammer.

Øst-Nederland

Regionen Overijsel

Den gamle hanseatiske byen Zwolle er Overrijselregionens beste bud på en spennende by. Zwolles historie begynner i det 9. århundret, men først på 1400-tallet blomstrer byen for alvor. Den gang var byen et viktig sentrum for handel med varer som sandstein, korn og fisk fra Østersjøen. Det er fremdeles eksempler på et par bygninger fra den Hollandske gullalder i Zwolle.

Fly+hotell
Prisene er pr. person
Bestill severdighetene dine her