Mektig fossefall langs en grønnkledd klippe med utsikt over en fruktbar slette.

Severdigheter Island

Gulfoss og Geysir

Geysirområdet

Geysiren som har gitt navn til hele Geysirområdet er dessverre nesten slukket på grunn av at ubetenksomme turister har kastet steiner og avfall ned i kilden. Av og til blir Geysir vekket kunstig til live ved hjelp av såpepulver. Da spyr kilden ut dampende kaskader av kokende vann i mellom 20 og 30 minutter.

Gullfoss

– Den gyldne fossenIslands best kjente foss, Gullfoss eller Den gyldne Foss, ligger ca 10 kilometer fra Geysirområdet og er med sine voldsomme vannmasser et enestående eksempel på naturens fantastiske krefter. Gullfoss styrter mer enn 30 meter ned i en dyp kløft og hvis man er så heldig at solen skinner, kan man ofte se en vakker regnbue ta form over fossen.

Strokkur geysiren

Godt 100 kilometer fra Geysirområdet ligger en av Islands mektigste geysirer, Strokkur. Strokkur er langt fra utslokket og hvert tredje minutt spyr den ut brusende stråler av brennvarmt vann opp til 30 meter opp i luften. Utdunstningene varer kun et par sekunder hver gang, men hvilke sekunder.

Island

Den blå lagune

– helsebringende banandyrkingIslands berømte blå lagune er egentlig et kunstig vann som oppstod under oppførelsen av et varmeverk i nærheten av Reykjavik. Vannets enestående varme, saltholdige vann stammer fra havet, men oppvarmes av øyas vulkanske undergrunn til glede for de mange fastboende og turistene som besøker stedet for at få seg en dukkert eller for å nyte godt av det helsebringende, mineralholdige vannet. En fantastisk opplevelse er det uansett å bade utendørs i de kalde islandske vintermånedene. Det varme vannet har også muliggjort dyrkning av bananer og annen frukt i nærheten av vannet.

Hallgrims-kirken

Hallgrims-kirken i Reykjavik er Islands største kirke og dominerer bybildet fra sin plass på toppen av en bakke. Kirken, som ble påbegynt i 1945 og først stod ferdig 30 år senere, skal ligne et fjell av lava og er oppkalt etter den islandske dikteren Hallgrímur Pétursson. Fra kirkens 75 meter høye tårn er det en fantastisk utsikt over byen.

Myvatn

Myvatn regnes på verdensplan blant naturens virkelige vidundere. Breddene ved Islands fjerde største vann er fylt med lavaformasjoner, mens selve vannet ikke er mer enn fire meter dypt. Den lave dybden betyr at solstrålene kan nå bunnen og sikre optimale forhold for dyrelivet i vannet. Myvatn regnes blant verdens viktigste yngleplasser for fugler og er derfor gjort om til naturreservat.

Nasjonalmuseet

Et besøk på Nasjonalmuseet i Reykjavik gir et godt innblikk i Islands historie fra vikingtiden til i dag. Her kan man se gamle islandske bygninger, museet kan blant annet vise en kirkedør fra omkring år 1200, gamle landbruksredskaper og flere andre gjenstander av kulturell eller religiøs art.

Perlan bygningene

Reykjaviks kjennetegn, Perlan, ligger øverst på en bakke i byens utkant. Her blir Reykjaviks geotermiske vannreservater oppbevart i seks store tanker, og oppå disse er den karakteristiske glasskuppelen Perlan plassert. Perlan rommer blant annet et museum, en restaurant og en fantastisk utsikt over byen og den imponerende omegnen.

Vulkanen Hekla

– naturkrefter i utbruddIslands verdensberømte vulkan Hekla (1491 meter) har mellom 1104 og 1991 vært i utbrudd 16 ganger og det kan tydelig ses på områdene rundt. Området var engang fruktbart, men ligger i dag ganske goldt og under de store lava og askedyngene er det gjennom tidene funnet ødelagte hus og gårder i massevis. Selv om området er ganske trøstesløst, kan man få en fascinerende tur i selskap med en av naturens voldsomste krefter.

Nord-Island

Fiskeribyen Ólafsfjördur

Fiskeribyen Ólafsfjördur regnes blant Islands penest beliggende byer. Og byen er ganske romantisk med utsikt til høye fjell og øya Grimsey. Grimsey ligger ca 50 kilometer ute i havet og er Islands nordligste punkt. Polarsirkelen går gjennom øya.

Floddalen Ásbyrgi

– Sleipners hesteskoFloddalen Ásbyrgi er et godt eksempel på den islandske naturens groteske luner. Dalen er ca fire kilometer lang og omkranses av 100 meter høye klippesider. Ásbyrgi har en form som kan minne om en hestesko og dalen er ifølge legendene dannet som et avtrykk av Odins fantastiske hest Sleipner.

Sentral-Island

Høylandets enestående veier og vandrestier

Islands sentrale høyland oppleves best fra en firehjulstrekker, fra hesterygg eller til fots. Området har mange nummererte veier og vandrestier. Særlig nevneverdig er rute nummer F208 som fører forbi flere dampende kilder, snødekte fjell og spaltevulkanen Elgjá som åpner sitt 200 meter dype og 600 meter brede dyp godt 40 kilometer gjennom det forrevne landskapet. Denne ruten fører også forbi den fantastiske fossen Ófærufoss.Rute nummer F35 starter ved fossen Gullfoss og fører forbi to av Islands største isbreer. Denne ruten går også forbi klippeområdet Kerlingarfjöll, hvor det er mange varme kilder samt et glimrende sommerskiterreng med heis.Det bør understrekes at området er veldig barskt og krever den største forsiktighet, og man bør ikke begi seg ut i Islands sentrale høyland uten det nødvendige utstyr.

Islands sentrale Høyland

Innledning: Man må være veldig forsiktig når man besøker Islands høyland. Men for fornuftige turister med utstyret i orden venter en rekke naturopplevelser i absolutt verdensklasse.Området er dominert av elver, sandørken, vulkaner, fantastiske lavaformasjoner og varme kilder, men det bør understrekes at området er ganske øde og fylt med farer for dem som er uforsiktige.Innledning – kort: Islands høyland er et enestående naturområde som har det beste av den islandske naturen. Men samtidig er området farlig for uforsiktige turister som ikke kjenner de farefulle lunene til den islandske naturen.

Fly+hotell
Flybilletter t/r
Prisene er pr. person
Bestill severdighetene dine her