Severdigheter Finland

Severdigheter Finland

Finland

Aavasaksa fjellet

Besøker man Finland omkring midtsommeren, skal man ikke glemme å besøke Aavasaksa fjellet. Det 242 meter høye fjellet ligger ved byen Ylitornio i nærheten av grensen til Sverige og har i århundrer dannet ramme om et ritual hvor folk på sankthansaften strømmer mot toppen for å se midnattssolen.

Helsingfors

Helsinkis domkirke

Helsinkis domkirke er fra 1852 og fungerer i dag som byens kjennetegn. Domkirken er fylt med søyler og kupler og fra sin plass i enden av en bred trapp skuer den majestetisk ut over byen.Kirken og flere andre bygninger på Senatstorvet er tegnet av arkitekten C.A. Engel. Det har gitt plassen et helstøpt og enestående utseende.

Museet for moderne kunst

Helsinkis museum for moderne kunst ligger i et nytt hus, Kiasma, som har fått stor oppmerksomhet siden innvielsen. Bygningen er en attraksjon i seg selv. Innenfor vises finsk og internasjonal kunst av høy klasse.

Tempelkirken

Tempelkirken i Helsinki er helt enestående og tiltrekker seg berettiget stor oppmerksomhet fra byens turister. Kirken er sprengt inn i en stor klippe, og de rå veggene sammen med en stor kobberkuppel gir kirkerommet et helt spesielt utseende.

Hämeenlinna

Byen Hämeenlinna

Byen Hämeenlinnas lange historie vises ved byens store slott, arkeologiske utgravninger og mange museer og kirker. Byens historie går helt tilbake til vikingtiden, men da de har klart å følge med i tiden, er en tur gjennom Hämeenlinna som en tur gjennom tiden.

Innsjøene i sør

Aulanko Nasjonalpark

Ved byen Hämeenlinna ligger den store Aulanko Nasjonalparken som har alt man kan ønske seg av store skoger, idylliske innsjøer og romantiske borgruiner. I området finner man også den spektakulære «Bjørnegrotten» med noen steinbjørner som ble oppført på 1800-tallet av en eksentrisk rikmann.

Kristinestad

Byen Kristinestadt

Byen Kristinestadt, som ligger et godt stykke syd for Vaasa, er et stykke finsk historie. Den sjarmerende kystbyen har noen veldig gamle hus og spennende museer.

Lahti

Byen Lahti

Byen Lathi er kjent for å ha et godt skisportsterreng. Byen har flere ganger vært vert for VM i skiløp og arrangerer hvert år et stort internasjonalt skistevne. Byen kan dessuten skryte av sine imponerende skihoppbakker.

Lapland

Byen Rovaniemi

Byen Rovaniemi fungerer som Lapplands hovedstad. Byen på kanten av polarsirkelen ble ødelagt under 2. verdenskrig, men ble gjenoppbygget av den berømte finske arkitekten Alvar Aalto.Rovaniemi har flere severdigheter, blant annet Polarsirkelhytta og Julenissen sitt verksted. Finnene mener at Julenissen bor i Finland.

Høylandet

Lapplands høyland dekker området nord for Polarsirkelen og har høye fjell, brusende elver med mye fisk og en stor naturpark. Om vinteren egner området seg til skisport, mens om høsten når myggene er forsvunnet virker de øde viddene som en magnet på vandreentusiaster.

Naturområdet Kuusamo

Den østlige delen av Sydlappland er naturområdet Kuusamo. Området dekker 6.000 km2, men ligger stort sett øde. Kuusamo dekkes av snø hver vinter, så området har flere godt besøkte vintersportssteder med virkelig gode fasiliteter. Om sommeren egner Kuusamo seg godt til vandreturer og rafting på elvene.

Oulu

Tietomaa Vitenskapsenter

Oulu er senter for teknologi og kan være stolt av det imponerende vitenskapsenteret Tietomaa hvor besøkende kan få innblikk i forskjellige vitenskapers forunderlige og noen ganger uoverskuelige verden.

Øya Hailuoto

Øya Hailuoto et stykke utfor Oulu i Den Botniske Bukt er en fascinerende øy hvis man vil ha et godt innblikk i Finlands gamle fiskeritradisjon. Øya har også glimrende strender med gode muligheter for en frisk dukkert.

Øya Turkansaari

Øya Turkansaari i den store Oulujoki elva har et fascinerende frilandsmuseum med mange gamle finske trehus og gårder.

Saimaa-distriktet

Byen Savonlinna

Byen Savonlinna har oppstått på en lang rekke av Saaimasystemets øyer og holmer. Byen har en av Nordens best bevarte borger og er kjent for Savonlinna Opera Festival som hver sommer lokker både turister og lokale til byen.

Punkaharju åsen

Ved Punkaharju, som stort sett ligger på grensen til Rusland, begynner Punkaharjuåsen. Åsen er et fantastisk naturområde som ble formet i istiden. Åsen fungerer som nasjonalpark i dag og er et godt sted å gå langtur.

Saaima kanalen

Den 43 kilometer lange Saaimakanalen forbinder det store innsjøområdet med Den Finske Bukt.På kanalen er det både handelsskip og vanlige lystbåter, og mange turister benytter seg av muligheten for en seiltur på kanalen som var lukket under store deler av den kalde krigen. Saaimakanalen går gjennom russisk territorium, derfor må man søke om tillatelse for å seile på kanalen og man må ha med pass.

Seinäjoki

Alvar Aaltos vakre teater

Inne i landet et stykke øst for Vaasa ligger byen Seinäjoki med sin stolthet – en fantastisk teaterbygning tegnet av den verdensberømte finske arkitekten Alvar Aalto. Teateret er et besøk verd både for skuespillets og for bygningens skyld.

Tampere

Hämeensilta broen

Fra Tamperes Hämeensilta broen som fører over byens foss er det en imponerende utsikt over byens gamle industrikvarterer. Mange av de gamle fabrikkbygningene er i dag bygget om til boliger og kulturhus, men fra broen kan man danne seg et godt inntrykk av hvordan den gamle industribyen så ut før.

Kaleva kirken

Tamperes såkalte Kaleva kirke er et imponerende moderne kirkebygg. Kirken ble oppført i slutten av 1960 årene og kombinerer moderne finsk arkitektur (kirken kan med litt god vilje minne om en gigantisk Aalto vase) og klassisk katedralkunst. Fra toppen av katedralen er det en ufattelig utsikt.

Mummidalen

Tampere er hjemsted for den legendariske Mummidalen fra barnebøkene om Mummitrollene skrevet av den verdensberømte finske forfatteren Tove Jansson. Dalen har Tove Janssons egen fortolkning av Mummitårnet og er et herlig sted for alle barn og barnlige sjeler.

Vasa

De gamle Vaasa ruinene

Opprinnelig lå Vaasa et par kilometer lengre inne i landet enn den gjør i dag, men da en voldsom brann på midten av 1800-tallet la byen øde, reiste man byen igjen nær havet. Det er en fascinerende opplevelse å besøke den gamle branntomten hvor kun en liten kirke står uskadd. Området er fylt med ruiner.

Åbo

Slottet i Turku

Slottet i Turku ble grunnlagt på 1200-tallet og er blitt bygget om mange ganger gjennom tidene. Slottet ble hardt medtatt under 2. verdenskrig, men er i dag fint restaurert. Det er ofte konserter på slottet.

Turkus domkirke fra 1300-tallet

Domkirken i Turku kan dateres tilbake til år 1300, men er blitt utvidet flere ganger. Kirken krones av et 92 meter høyt tårn. Kirken rommer et museum som har en 600 år gammel nattverdkalk, og i det hele tatt utånder den gamle bygningen historie gjennom alle sprekkene.

Turkus levende bymuseum

Da de oppførte et nytt museum i Turku, støtte de på en rekke usedvanlig velbevarte rester av middelalderhus og -gater. De bestemte at hele området skulle lages om til et utendørs bymuseum. Museet fik navnet Aboa vetus – Ars nova. I tillegg til den moderne kunsten byggverket egentlig skulle gi plass til (og som nå kan ses i en bygning på området) kan man også noen ganger følge riktige utgravningsarbeider på stedet.

Åland

Ålands skjønne natur

På Åland er der kun én virkelig severdighet: naturen. Og uansett hvor pent man snakker om øyenes små sjarmerende landsbyer, slott, ruiner og kirker, er det altså naturen som er det beste på øyene. Her er klipper, blomsterenger, strender, marker og selvfølgelig vannet som omkranser De 6000 Øyers Land.

Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Finn reisen til Finland her

Finn inspirasjon til Finland her

Bestill severdighetene dine her