Severdigheter Mongolia

Severdigheter Mongolia

Gobiørkenen

Klostret Gimpil Darjaalan Khiid

Dette klosteret ligger i Dondgovprovinsen. Klosteret er bygget i slutten av 1800-tallet og ble dedikert til Dalai Lama etter hans første besøk i Mongolia. Inne i klosteret ligger Damba Darjalan Süm tempelet. I dag lever 10 munker der.

Sandbankene Khonogoryn Els

Khonogoryn Els er noen av de mest spektakulære sandbankene man kan se i Mongolia. De er også kjent som «De syngende sandbanker». De rager 800 meter opp i luften, er 20 kilometer brede og ca 100 kilometer lange. Er man fylt med energi, kan man klatre opp til toppen. Og her venter belønningen for anstrengelsene, nemlig en fantastisk utsikt.

Syd Gobi Museet

Overraskende nok rommer dette museet ikke særlig mange dinosaurusfunn. Man kan bare se et par knokler og egg. Derimot rommer museet noen fine malerier, en enorm utstoppet gribb og noen buddhistiske relikvier.

Mongolia

Chinggis Khaans mur

Ruinene av Chinggis Khaans mur strekker seg over 600 kilometer fra Khentii aimag til Kina. Egentlig ble muren ikke bygget av Chinggis Khaan, men av manchuene for å holde de mongolske hordene vekk.

De varme kildene ved Shargaljuut

Shargaljuut er den største attraksjonen i Bayankhongor aimag provinsen i Gobiørkenen. Over 300 varme og kalde kilder kommer opp av jorden ved Shangaljuut. De varme kildene, som kan bli opp til 50 grader varme, kan etter manges mening helbrede sykdommer og lidelser. Området er også interessant fordi det er funnet dinosarusfossiler der.

Det Sentrale Provins Museum

Museet ligger i Zuunmod i Tövprovinsen. Som de fleste andre lokale museer i Mongolia gir det et godt innblikk i lokal geologi, flora og fauna og har en avdeling med utstoppede dyr. Museet har også noen interessante fotografier av slagene mellom mongolene og japanerne i 1939.

Fossen Orkhon Khürkhree

Den fantastiske fossen finnes i Övörkhangaiprovinsen i det sentrale Mongolia. Vannet er skapt av vulkanske avleiringer og jordskjelv for cirka 20.000 år siden. Fossen kalles også Ulaan Tsutgalan.

Klosteret Erdene Zuu Khiid

Erdene Zuu betyr «Hundre skatter» . Klosteret er det første buddhistiske senteret i Mongolia. Det ble påbegynt i 1586, men ble ikke ferdig før mer enn 300 år senere. Under de stalinistiske utrenskningene i 1932 ble det meste av klosteret ødelagt, men etter kommunismens fall har det fått tilbake mye av sin gamle prakt

Klosteret Gandantegchinlen Khiid

Fritt oversatt betyr Gandantegchinlen Khiid «det store sted for total nytelse». Klosteret er ennå et av de viktigste i Mongolia og er et fantastisk syn. Byggingen av klosteret ble påbegynt i 1838 og fullført først mange år senere. I dag bor det mer enn 150 aktive munker i klosteret.

Klosteret Manzshir Khiid

Klosteret finner man i Tövprovinsen i det sentrale Mongolia. Da det ble grunnlagt i 1733 hadde klostret over 20 templer og det bodde 300 munker der. Desverre ble det ødelagt under de stalinistiske utrenskningene i 1932. I dag er deler av klostret blitt restaurert så man kan danne seg et inntrykk av dets storhet.

Moderklippen

Moderklippen ligger nær landsbyen Khöshigiin i Tövprovinsen. Mongolene besøker den hellige klippen som skal ha overnaturlige krefter for å søke råd og veiledning. Jorden rundt klippen er også hellig, derfor er det ulovlig å fjerne avfallet som ligger på jorden.

Nasjonalhistorisk Museum

Det store museet i Ulaan Baatar har tre etasjer fylt med spennende utstillinger. Spesielt utstillingen i tredje etasje er interessant. Her kan man se en flott samling av nasjonaldrakter og hatter fra alle etniske minoritetene i landet.

Vinterpalasset

Vinterpalasset i Ulaan Baatar ble bygget fra 1893 til 1903. Mongolias 8. levende Buddha og konge, jebtzun Damba hutagt VIII, bodde 20 år i Vinterpalasset. Palasset unngikk ødeleggelse etter kongens død og er museum i dag.

Ulaan Chuluutayn Dugang

Choijin Lamas Kloster Museum

Museet er også kjent som Religionsmuseet. Choijin Lama er en ærestittel som tildeles munker. Klosteret var hjemsted for Luvsan Haidav Choijin Lama, bror til Jebtzun Damba Hutagt VIII som oppførte Vinterpalasset. Det ligger fem templer på klosterområdet.

Nairamdal Park

Naimradal betyr vennskap. Parken, som i dag er i en litt trist forfatning, er et fint sted å besøke om morgenen når resten av byen ikke har stått opp ennå. I helgene er det utrolig mange barn i parken som blant annet har en trafikklekeplass. På et vann i parken kan man leie båter om sommeren og stå på skøyter om vinteren.

Zanabazar Kunstmuseum

Dette museet har en fin samling av malerier, skulpturer og bildeskjærerarbeider, mange er laget av den buddhistiske kunstneren Zanabazar. Museet rommer en utstilling som beskriver Zanabazars liv og bakgrunnen for hans verker.

Finn reisen til Mongolia her

Finn inspirasjon til Mongolia her

Bestill severdighetene dine her