Severdigheter Irland

Severdigheter Irland

Cork

Cork City fengselet

På tross av et majestetisk ytre var forholdene for 1800-tallets fanger i Corks byfengsel knapt så kongelige. Det får man inntrykk av når man besøker Corks beryktede fengsel som ved hjelp av voksfigurer og lydeffekter har rekonstruert datidens hverdag for fanger og voktere.

Saint Finbars Cathedral

Kirken med tre tårn er en av de fineste og mest interessante i grevskapet Cork. Den stod ferdig i 1870 og er bygget til ære for Saint Fin Barre, grunnlegger og skytshelgen for Cork by.

The English Market

På hovedgaten, Grand Parade, ligger dette overdådige markedet, hvor man kan se et stort utvalg av kjøtt, fjærkre, oster, grønnsaker, brød og friske urter. Det er her kokkene fra Corks fineste restauranter kjøper sine råvarer.

Donegal

Byen Lough Derg

Cirka 20 kilometer øst for Donegal by ligger innsjøen Lough Derg. Den besøkes hver sommer av flere tusen katolske pilegrimer som kommer for å lage botsøvelser på øya Station Island som ligger i Lough Derg. Saint Patrick besøkte øya i 445 og siden har pilegrimene kalt stedet Saint Patricks skjærsild.

Klippen The Slieve League

Europas største havklippe ligger på Donegals vestkyst. Klippen reiser seg 598 meter over havet og er et av de mest spektakulære syn i Irland. Hvis man begir seg ut på en lengre gåtur i klippeområdet, anbefales det at man rådfører seg med en guide.

Dublin

Dublin Slottet

Dublin Castle representerer hjertet av Dublin. Faktisk har byen sitt navn fra slottets sorte dam, Dubh Linn, som ennå kan ses i slottshagen. Slottet fungerte som sentrum for britenes makt i 700 år og har både fungert som fengsel, festning og residens for engelskmennene.

Kilmainham Gaol Fengslet

Når man besøker dette tidligere fengselet, får man innsikt i hvordan det var å være innesperret i en av disse frastøtende avstraffelsesbastionene. Fengselet ble brukt helt frem til 1924 og er i dag et populært turistmål for de som vil ha et innblikk i nyere irsk historie.

Phoenix Park

Denne oasen er Dublins og Europas største bypark innenfor gjerder. På de cirka 700 hektarene finner man blant annet presidentens bolig (Áras an Uachtaráin), den amerikanske ambassadørboligen, Dublins zoologiske hage og Ashtown Castle.

Galway

Bymuren The Spanish Arch

Porten, som er nabo til Galway City Museum, er egentlig restene av en utvidelse av bymuren fra 1584. Noen mener at bygningsverkets tittel, The Spanish Arch, er villedende fordi det finnes ingen beviser på at det var spanjoler i Galway da porten ble bygget.

Galway City Museum

Museet er et folkemuseum som forteller byens historie og om dagligdagen helt tilbake til middelalderen.

Lynch slottet

På hjørnet av Abbeygate Street og Shop Street ligger Lynch’s Castle som et godt eksempel på sammensetningen av nytt og gammelt i Galway. Bygningen er et av Irlands fineste eksempler på de såkalte town castles som hovedsakelig ble bygget av rike kjøpmenn på 1400- og 1500 tallet.

Irland

Aran øyene

De tre kalkstensøyene Inishmore, Inishmaan og Inisheer utgjør til sammen Aranøyene. 45 kilometer vest for Galway ligger disse golde, historiske klippeøyene som til sammen har cirka 1500 innbyggere som snakker gælisk. Det er mulighet for overnatting på alle tre øyene.

Bank of Ireland

Denne prektige bygningen ble bygget i 1729 til Irlands parlament. Den ble overflødig da de irske og britiske parlamentene smeltet sammen og flyttet til London i 1798. Deretter overtok Bank of Ireland det pompøse bygningsverket som er tegnet av James Gordon og Edward Lovett Pearce.

Book of Kells på Trinity College

På Trinity College finnes Irlands mest kjente klenodie, Book of Kells. Boken består av 680 sider kalveskinn fra 800-tallet og regnes for å inneholde noen av de fineste håndskrifter i verden. Boken er antakelig laget av munker fra klostret i Kells og inneholder flotte tegninger av planter, dyr og mennesker.

Christ Church Cathedral

Den anglikanske kirken er Dublins eldste kirke og er oppført på restene av vikingkongen Sitrics kirke fra 1038. I kjelleren kan man se restene av den gamle vikingkirken og i midtskipet kan man beundre de 25 meter høye gotiske hvelvingene.

Guinnessbryggeriet

På Crane Street ligger Guinness Hopstore som er hjemstedet til det berømte sorte Guinnessølet med det karakteristiske skummet. I 1759 begynte Arthur Guinness å brygge den verdenskjente porteren som det selges flere millioner liter av daglig. Museet har en bar hvor det er mulig å få smaksprøver.

Moher klipperne

En av Irlands virkelig fine severdigheter, Cliffs of Moher, ligger i Sydvestirland ut til Atlanterhavet. Klippene stiger 100-200 meter opp fra havet og på toppen av dem ligger det victorianske utsiktstårnet, O’Brien’s Tower, som har åpent fra mars til oktober.

National Museum of Ireland

Museet blev åpnet i 1890 og har samlinger av kunstverker som er helt opp til 4000 år gamle. En av de viktigste er Ireland’s Gold som er Europas største samling av gullsmykker fra bronsealderen.

Shannonelva

Irlands lengste elv Shannon strekker seg fra den irsk-nordirske grense til Limerick i Sydvestirland, hvor den renner ut i Atlanterhavet. Man kan ta en båttur på 250 av Shannons 330 kilometer, eller bare nyte de mange attraksjonene langs elva.

St. Patricks Cathedral

Det sies at Irlands skytshelgen, Saint Patrick, kom til Dublin for å omvende hedninger til kristendommen. Det gjorde han ved å døpe de utvalgte i en brønn i nærheden av St. Patricks Cathedral. Irlands største kirke ble oppført i sin nåværende konstruksjon i 1191 oppå en mindre keltisk trekirke fra 450 som var viet til Saint Patrick.

Trinity College

Irlands eldste universitet, Trinity College, ble grunnlagt i 1592 av dronning Elizabeth I. Universitetet har cirka 12.000 studenter og 1200 medarbeidere, men det er mest kjent for sitt gamle bibliotek som blant annet inneholder den berømte Book of Kells.

Limerick

King Johns slott

Slottet ligger i hjertet av Limerick på King’s Island hvor vikingene og normannerne opprinnelig slo seg ned. King John’s Castle er Limericks største turistattraksjon og har et besøkssenter som på glimrende vis forteller om slottets og Irlands historie.

Limerick City kunstgalleri

Det nyrenoverte galleriet inneholder en fast utstilling av irsk kunst fra 1700 tallet og til vår tid utført av fortidens mest velrenommerte kunstnere. I tillegg er det over 40 midlertidige utstillinger i året.

Lough Gur Steinalder center

Lough Gur er den viktigste steinalderattraksjonen i Irland. De arkeologiske utgravningene fra området gjemmer på relikvier fra de første bøndene i regionen 5000 år tilbake i tiden.

Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person

Finn reisen til Irland her

Finn inspirasjon til Irland her

Bestill severdighetene dine her