Severdigheter Færøyene

Severdigheter Færøyene

Færøyene

1800-tallets trekirker

Religion har siden kristendommens innførelse spilt en større og større rolle på Færøyene. De karakteristiske færøyske sognekirkene med gresstorv på taket stammer fra perioden 1829-1849. Utskjæringene i kirkenes trevegger er de beste eksempler på datidens folkekunst.

Fuglefjellet Vestmannabjørgini

For å komme til Vestmannabjørgini skal man ta båt fra Vestmanna. Vestmannabjørgini er fantastiske fuglefjell hvor et vell av havfugler holder til. Man seiler ca. tre timer opp langs vestkystens imponerende klippelandskap.

Færøybåten

Færøybåtens konstruksjon er helt spesiell og finnes ikke andre steder i verden. Færøybåten bygges til 4, 6 eller 8 passasjerer, og den sistnevnte regnes for den fineste. Tidligere ble båtene brukt til transport og fiske, men i dag anvendes de kun til kappseilas.

Grindefangst

Hvis man vil oppleve grindefangst på Færøyene, skal man dra til Miõvágur. Bygden regnes som en av øye-nes beste fangstplasser. Det skyldes at buktens store sandbanker og brede sandstrand er ideel å drive grin-dehvalene inn på.

Halvøyen Tinganes

På Tinganes grunnla de første norske kolonistene deres Ting i 825. Tinganes deler havnen i to, og det er også her man finner Torshavns gamle bydel. Mange av husene på Tinganes stammer fra det 16. og 17. år-hundre, men er stadig i bruk den dag i dag.

Klippeformasjonene Risin og Kellingin

Fra Esturoy er det utsikt til de pussige klippeformasjonene, som er 75 meter høye. Sagnet sier at en jætte og hans kone ville hente Færøyene til Island, men at øyene var for tunge. Akkurat når de gav opp og ville vende nesen hjemover, stod solen opp, og jætten og hans kone ble forsteinet.

Klippen Trøllkonufingur

Klippen Trøllkonufingur kalles også Kongespiret. Sitt andre navn fikk klippen i 1844 når kronprins Frederik av Danmark besøkte øyen. Den bratte klippen er etter sigende kun besteget en gang, da en modig færing krøp opp for å vinke til kronprinsen når han seilte forbi langt der nede.

Religiøse bygninger i Kirkjubøur

Kirkjubøur er en historisk og meget spennende bygd. Her kan man se ruiner av Færøyenes eldste kirke, som menes å stamme fra kort tid etter kristendommens innførelse. Videre ses ruinene av Múrurin, som er en aldri fullført katedral.

Skansin festningen

Skansin er Torshavns festning. Den ble bygget i 1580 for å holde pirater på avstand. Skansen er bygget om flere ganger, det nåværende utseende fikk den i 1790. Da Færøyene under 2. verdenskrig ble besatt av britene, ble Skansen anvendt som The Royal Navy Commands hovedkvarter.

Tettstedet Kvivik

Kvivik, som ligger på Streymøy, er en av de eldste bygdene på Færøyene. Man har funnet rester av en gammel vikingeboplass ved byen. To hus er i dag gravd ut, og man har gjort interessante funn i begge. Det ene huset har vært brukt til bolig, mens det andre har vært lade og kufjøs.

Øyen Stóra Dímun

Stóra Dímun ligger mellom Suduroy og Sandoy. Den 3 km2 store øyen er flat på toppen og ligger som en festning i vannet. Det er vanskelig å ta seg i land på øyen på grunn av de bratte skrentene, som ikke noe sted er under 100 meter høye. De bratte skrentene er et sant eldorado for fugler.

Klaksvik

Christianskirken

Christiankirkjan ble bygget opp omkring altertavlen, som opprinnelig ble malt til Viborg Domkirke i Danmark av Joakim Skovgaard i 1901. Kirken er oppført i færøysk bassalt og tre, etter gammel færøysk byggeteknikk. Den stod ferdig i 1963.

Museet Norooya Fornminnisavn

Norooya Fornminnisavn er Nordøyenes Museum. Museet holder til i et gammelt handelshus som ble oppført i 1838. Museet er oppdelt i to rom, i det ene ses byens gamle apotek, og i det andre blir gammelt verktøy og utstyr stilt ut.

Skálatoftir

Skálatoftir er en gammel bygd som ble forlatt i 1914. Vandreturen til plassen er utrolig vakker, og man ser mange av de fugleartene som finnes på Færøyene. Fra stedet er det en fantastisk utsikt til Kunoyarnakkur, et kjempestort fjell.

Mykines by

Fjellet Knúkur

Knúkur er med sine 560 meter øyens høyeste punkt. Fra toppen av fjellet er det en fantastisk utsikt i alle ret-ninger.

Stenstøttene i Korkaldur

I følge sagnet vokste det i gamle dager trær på Mykines. Men da en bonde ikke ville betale skatt av trærne, løy han om deres tilstedeværelse på øyen. Som straff ble de forvandlet til stein. De opp til 55 meter høye steinstøtter kan i dag ses i Korkaldur.

Øyen Mykineshólmur

Mykineshólmur er adskilt fra Mykines, og de to øyene er kun forbundet med en smal trebro. På Mykineshól-mur er det et fantastisk fugleliv. Her yngler den sjarmerende sjøpapegøyen (lundefuglen) med det fargerike nebbet. Videre er stort sett alle Færøyenes havfugler representert på Mykineshólmur.

Streymoy

Fuglefjellet Vestmannabjørgini

For å komme til Vestmannabjørgini skal man ta båt fra Vestmanna. Vestmannabjørgini er fantastiske fuglefjell hvor et vell av havfugler holder til. Man seiler ca. tre timer opp langs vestkystens imponerende klippelandskap.

Kongsbondegården Dúvagarõur.

Dúvagarõur er en gammel kongsbondegård med en spennende historie. Kongsgården er i dag innrettet som museum. Gården er et eksempel på den byggestilen som ble anvendt fra middelalderen og frem til i dag. Gården har et hovedhus og mange gårdsbygninger. Alle bygningene har gresstorv på taket.

Tettstedet Hvalvik

Hvalvik er en liten bygd. Her ligger Færøyenes eldste trekirke, som stammer helt tilbake fra 1829. Den er oppført i pommersk fyr. Prekestolen som kommer fra Torshavn kirke, stammer fra 1609.

Tettstedet Tjørnuvik

Tjørnuvik er en liten, sjarmerende bygd, som er oppført i tradisjonell færøysk stil. En gravplass som ble oppdaget i 1956 bevitner at det har vært en boplass allerede i vikingtiden. De interessante funn som ble gjort på gravplassen kan ses på Nasjonalmuseet i Torshavn.

Suduroy

Lokalmuseet i Sandvik

Midt i Sandvik, en vakkert beliggende bygd, ligger det lille lokalmuseumet. Det er innrettet i et tradisjonelt færøysk hus fra 1860. Byen har også en gammel trekirke fra 1840 som opprinnelig stod i Tvøroyi.

Tettstedet Fámjin

Fámjin med de fargerike husene var i mange år det mest isolerte befolkede området på Sudurøy. I Fámjins kirke fra 1875 finner man to nasjonalklenodier. Den ene er Færøyenes første korsflagg, Merkiõ. Det andre er en gravsten, hvor det er inngravert runer.

Tettstedet Hov

Denne bygda var opprinnelig en hedensk offerplass i vikingtiden. Her bodde den mektige høvdingen Havgrimur, og man kan stadig se restene av hans gravsted. Tettstedet fikk sin trekirke i 1942, da den ble flyttet fra Vágur til Hov.

Torshavn

Det færøyske Lavting Løgtingiõ

Det færøyske Lavting samles i dette huset i den gamle bydelen. Huset er fra 1856. Rundt omkring Lavtingets bygning finner man flere interessante skulpturer. Blant annet en byste av den færøyske dikter R.C. Effersøe, foran bygningen.

Nasjonalmuseet

Det færøyske nasjonalmuseumet er innrettet i det tidligere landsbiblioteket. Museet har blant annet en fast utstilling om hvaler, hvor man kan se mange hvalskjeletter. Utover dette inneholder museet mange funn fra vikingtiden.

Nordens hus

Nordens hus er et kulturhus som ble oppført i 1983. Det avholdes jevnlig konserter og utstillinger og spilles teater. Man blir imponerert når man ankommer nordens hus, for den store bygningen går i ett med landska-pet. Det er først når man kommer helt inntil, at man kan se det ligger et hus under den gressdekkede bak-ken.

Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person
Bestill severdighetene dine her