Reiseguide til New Zealand

Reiseguide til New Zealand

Så langt borte fra Europa som du kan forestille deg, så langt borte at det ikke utgjør noen tidsforskjell om man reiser i vestlig eller østlig retning, ligger landet de innfødte Maoriene døpte Aotearoa, Den Lange Hvite skys land – vi kaller det New Zealand. På tross av landets plassering i det sydlige Stillehavet, halvveis mellom ekvator og Sydpolen, er det umiddelbart så familiært gjenkjennelig, europeisk på en gammeldags, men også jordnær måte. New Zealand er et stort sammensurium av det ene vakre naturområde etter det andre. New Zealand er landet som byr på brusende elver, fjell, isbreer, dype, klare elver, store skogreservat og lange, hvite sandstrender.

Fakta


  • New Zealand, Aotearora

  • Wellington (328.000)

  • 266.171 km2

  • Engelsk

  • Kristendom

  • I alt har New Zealand et innbyggertall på 3.642.500 mennesker og har sånn sett en meget lav befolkningstetthet. Derimot finnes 45 millioner sauer i landet.

  • Konstitusjonelt monarki (medlem av det britiske Commonwealth)

  • New Zealand ligger 1930 kilometer sørøst for Australia og består hovedsaklig av to store øyer, atskilt av Cook stredet. Den nordlige øyen har det varmeste klimaet. To tredjedeler av landet er rikt på fjell, men det er også mange elver, dype sjøer og store områder med tropisk regnskog.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Været er aldri så dårlig i New Zealand at det ikke er noe å ta seg til. Derfor kan landet besøkes året rundt. De varmeste månedene er november til april. I vintermånedene er det mange gode skisportssteder i landet. Sommeren varer fra desember til februar, høsten fra mars til mai, vinteren fra juni til august og våren varer fra september til november måned. I New Zealand gjelder den ellers noe ukjente regel for oss europeere, at nord er varmt og syd er kaldt. Den største byen, Auckland, har en gjennomsnittlig sommertemperatur på 23 grader og en vintertemperatur på 15 grader, hvis man kan kalle den slags temperaturer for vinter. I det nordligste New Zealand er det aldri vinter.

Reiselitteratur

Lonely Planet New Zealand
Fodors Exploring New Zealand
Reisen rundt i New Zealand

Lokale forhold

Valuta

New Zealandsk dollar (NZ$)

Internettkafeer

Det er nettkaféer i alle større byer i landet, ofte en to-tre stykker i hver by.

Nødhjelp

For å ringe etter hjelp i New Zealand skal du ringe følgende nummer:
Politi, ambulanse og brannvesen (111)

Driks

Det forventes ikke at man gir drikkepenger, men det er høflig å gi ca. 10 prosent for spesielt god service.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge (sommertid), er den 22.00 i New Zealand.
Når klokken er 12.00 i Norge (vintertid), er den 24.00 i New Zealand. (De har sommertid, når vi har vintertid.)

Mål og vekt

I New Zealand benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Vekt: kilo
Lengde: meter

Fotografering

Det er ingen spesielle regler for fotografering.

Drikkevann

Det er ikke noe problem å drikke vann fra springen. Derimot kan man finne vann med en smak som gjør oppmerksom på skjønnheten i denne, naturens ur-drikk.

Elektrisitet

I New Zealand benytter man følgende strømkilde:
230/240 volts AC, 50Hz.

Atferd og oppførsel

Det er ingen spesielle regler for oppførsel. Møter man en mann med en skremmende ansiktstatovering, skal man oppføre seg helt naturlig og hilse på det historiske urfolket, maoriene.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.00 til 16.30 (mandag-fredag)
Butikker har åpent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag), og fra 9.00 til 14.00 (lørdag), enkelte supermarkeder har åpent døgnet rundt.
Kontorer har åpent fra 9.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

En ting maoriene spiste tidligere, og som man ikke skal regne med å smake, er hverandre. I dag er New Zealands gastronomi et forskjelligartet, men spennende og velsmakende symbol på landets vidt forskjellige kulturer. New Zealand har et utrolig utvalg av gode meieriprodukter, men de har også fremragende kjøttretter – ofte med lammekjøtt, oksekjøtt og svinekjøtt. Rettene inneholder ofte grønnsaker, blant annet den lokale kumara, en søtlig potet. I tillegg er det et stort og godt utvalg av fisk og skalldyr over hele landet. En av befolkningens favoritter er barbecue, som blir servert overalt og ved alle anledninger.
Når det gjelder drikkevarer lages det i New Zealand både fremragende øl og vin. Det er flere forskjellige variasjoner, og de kan som regel fås i alle områder. Kiwiene har imidlertid et noe særpreget forhold til alkohol. Om søndagen kan man stadig kun få servert sprit i forbindelse med måltider. For å kunne kjøpe sprit skal man være over 20 år, og selv da kan det ofte kreve mye overtalelse å få langet et glass over bardisken. Mange restauranter selger slett ikke drikkevarer, fordi det ville kreve alt for stort papirarbeid å få en alkohol tillatelse, men oppfordrer derimot folk til å medbringe selv med skiltet BYO (Bring Your Own).

Forhold for funksjonshemmede

Det et etterhvert blitt ganske gode forhold for handikappede i New Zealand. De fleste hotel og gjestgiverier har fasiliteter slik at rullestolbrukere kan komme inn. Likeledes har de handikappvennlige badeværelser de fleste steder. Det er som regel heller ikke noe problem å komme seg rundt, da de fleste transportformer er handikappvennlige.

Høytids- og helligdager

1. nyttårsdag, 1. januar
2. nyttårsdag, 2. januar
Waitangi dag, 6. februar
ANZAC dag, 25. april, man hyller de falne under første Verdenskrig.
1. juledag, 25. desember
2. juledag, 26. desember

Overnatting / Hotell

Camping

Det er mange campingplasser over hele landet. Det sies at New Zealand har noen av de vakreste campingområder, og det er generelt gode fasciliteter.

Hoteller

Man finner alt fra flerstjernede til billige hoteller i landet. Det er dyrere å bo i byene enn på landet, men alle hoteller er generelt i god stand. Det finnes også et stort antall moteller i landet.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det er en del gjestgiverier over hele landet. De holder som regel til i eldre bygninger og tilbyr rom i mellomklassen – kvaliteten er generelt høy. Det finnes likeledes en del store gårder og private hjem som tilbyr overnatting og fungerer litt som B&B. Det er organisasjoner i landet som kan arrangere dette.

Vandrehjem

Det finnes både offentlige ungdomsherberger og private vandrehjem/herberger over hele landet. Det er normalt ikke et problem å få et rom, og de fleste vandrehjem er i god stand.

Andre overnattingsformer

På vestkysten er det en del country pubs som tilbyr billige rom. Dette kan være en hyggelig og sjarmerende måte å bo på.

Lokal transport

Fly

Det flys innenriks til alle større byer i landet, i øyeblikket er det 27 innenriksflyplasser. Hvis du på forhånd vet at du vil benytte innenriksrutene mye, kan det lønne seg å anskaffe et «Air Pass», som i et begrenset tidsrom gir adgang til ubegrenset flygning på alle Air NewZealands innenriksruter. Dette må du kjøpe hjemmefra. Man kan også benytte mindre flyselskaper, hvor noen av dem har tilbud som ikke bare innebærer transport, men også opplevelser. «Mt Cook Airlines» har for eksempel turer på Sørøya, hvor man med ski blir flydd langt høyere opp enn noen heiser rekker, og deretter er det mulighet for verdens kanskje flotteste offpiste skiløp.

Buss

Det finnes regionale bussnettverk som dekker nesten hele landet. Men det er også flere private firmaer med gode kvalitetsbusser som kjører over hele landet. Busstransportsystemet er virkelig godt utviklet i New Zealand, og det er praktisk talt ikke et sted du ikke kan nå med buss.
Det ultimative busselskapet for backpackere, The Kiwi Experience, er en overveldende suksess. Det er en meget billig transport-opplevelse, hvor man kan gå av og på bussen gjennom hele New Zealand. Det dyreste passet koster 450 NZD og dekker både Nord- og Sydøyen.
The Kiwi Experience benyttes primært av unge ryggsekkturister, men Kiwi Bus Passet har et større rutenett og brukes av flere forskjellige generasjoner. Passet gjelder for en stor del av de store busselskapene, på jernbanestrekningen tvers over Sydøyen og fergeoverfarten mellom Picton og Wellington. Ved å kjøpe et Kiwi Buss Pass før avreise kan man spare opp til 40 prosent av prisen i New Zealand.

Tog

Det er et godt utviklet jernbanesystem i New Zealand. Det er over 4000 kilometer skinner, og nesten hele landet er dekket. Det kan være en stor opplevelse å reise med tog, da mange av rutene går gjennom et helt fantastisk landskap.

Taxi

Det er taxier i alle byer over hele landet. De kjører med taksameter, så man behøver ikke forhandle om prisen.

Bilutleie

Det er både internasjonale og lokale bilutleiefirmaer i alle større byer i New Zealand. Å kjøre bil er som så mye annet, påvirket av England. At rattet er på venstre side er forstyrrende nok i seg selv, at bilen i tillegg skal holdes til venstre kan saktens gjøre de innledende manøvrer på veiene meget forvirrende. Sikkerhetsseler er påbudt både framme og bak, og det medfører bøter å bli oppdaget uten. Man skal være minimum 21 år for å leie en bil, og et nasjonalt førerkort er nok.

Båt eller ferge

Det går ferger flere ganger daglig mellom nord- og sydøyen. Fergene går mellom Wellington og Picton. Overfarten mellom Sydøyen og Nordøyen er en attraksjon i seg selv. Turen varer ca. 3 timer og byr på mange flotte partier fra havsiden. Det er dyrt å ta bilen med over, og i høysesongen kan det være utsolgt i flere måneder. Pris per person 44 NZD, bil 160 NZD. Telefon: 0064 0800 658 999.

Andre transportformer

I stedet for å leie en bil kan man kjøpe den. Det er en investering, men med litt omtanke og hell kan det bli billigere enn å leie. Landsdelen Canterbury på Sydøyen har de dyreste bilprisene i landet, så der bør man heller prøve å selge bilen. Northland og Nelson området har noen av de laveste prisene.

Reisetilbud