Reiseguide til Irland

Reiseguide til Irland

Smaragdøya, som Irland også blir kalt på grunn av de grønne nyansene som preger landskapet, er et gjestfritt land med en herlig kultur. Det sies at har man først besøkt Irland én gang, kommer man helt sikkert igjen.

Fakta


  • Ireland

  • Dublin (477.675)

  • 70.282 km2

  • Irsk og engelsk

  • Katolisisme

  • 3.797.257 (2000)

  • Republikk

  • I den nordlige delen av Atlanterhavet ligger Irland adskilt fra Storbritannia av Det irske Hav i østlig retning. Øyas kystlinje er preget av sandstrender, halvtropiske bukter og kantede klipper, og på land sørger et mildt klima for at jorden er grønn og fruktbar.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Ønsker man å oppleve irenes store folkefest, St. Patrick’s day, skal man besøke landet omkring den 17. mars. Men ellers er det best å besøke Irland i sommerhalvåret når naturen blomstrer og de fleste arrangementene blir holdt.

Reiselitteratur

Lonely Planet Ireland

Lokale forhold

Valuta

Euro (EUR)

Internettkafeer

Det er ikke vanskelig å finne en internettkafé i Irland. Alle større byer har flere av dem.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Irland skal man ringe på følgende nummer:
Politi, brannvesen og ambulanse (999).

Driks

På hoteller og restauranter er tips inkludert i prisen, men det er likevel normalt å runde litt opp.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 11.00 i Irland.

Mål og vekt

I Irland benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: yard, mile
Vekt: pund, stone
Væske: pint, gallon

Fotografering

Det er ikke tillatt å fotografere i kirkene.

Drikkevann

Man kan godt drikke vannet fra springen i Irland.

Elektrisitet

I Irland benytter man følgende strømkilde:
220 V, 50 Hz

Åpningstider

Banker har åpent fra 10.00 til 12.30 og fra 13.30 til 15.00 (mandag-fredag). Torsdag åpent til 17.00 i Dublin.
Butikker har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-lørdag). Noen byer har «half day» som betyr at butikkene en dag om uken lukker omkring middag. Dette gjelder ikke Dublin.
Postkontorer har åpent fra 9.00 til 17.30 (mandag-fredag) og fra 9.00 til 13.00 (lørdag).

Mat og drikke

At Irland er et landbruksland omgitt av vann, avspeiler seg i de fleste av landets retter. De inneholder ofte kjøtt fra landbrukene eller gode saker fra de mange elvene og farvann som omslutter Irland. Man kan ikke komme forbi at Irland er pubenes land. Her møtes landets godtfolk etter arbeidstid og snakker om sorger og gleder med venner og bekjente.

Forhold for funksjonshemmede

Opplysninger om handikappvennlige hoteller, restauranter og severdigheter kan man få hos National Rehabilitation Board, 25 Clyde Road, Ballsbridge, Dublin 4.

Høytids- og helligdager

Nyttårsdag, 1. januar
St. Patrick’s Day (nasjonaldag), 17. mars
Juledag, 25. desember
St. Stephen’s Day, 26. desember

Flyttbare helligdager
Langfredag
2. påskedag
Første mandag i mai: fridag
Første mandag i juni: fridag
Første mandag i august: fridag
Allehelgen, siste mandag i oktober

Overnatting / Hotell

Camping

I Irland finnes det noen «caravan parks» som er beregnet til campingvogner og noen «camping and caravan parks» som er innrettet til både campingvogner og telt. Campingplassene får mellom null og fire stjerner i følge standarden. De fleste har åpent om sommeren.

Hoteller

I hele Irland finnes det over 668 hoteller som er undersøkt og godkjent av det irske turistrådet. Dessuten er prisene blitt standardiserte etter hotellenes bedømmelser mellom null og fem stjerner.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes 209 gjestgiverier som er registrerte av det irske turistrådet. De er både mindre og mer intime enn hotellene og de er ofte administrert av private familier. Man kan velge mellom gjestgiverier som kun tilbyr frokost og losji, de såkalte bed & breakfast, eller gjestgiverier med helpensjon.

Vandrehjem

Det finnes to konkurrerende vandrehjemkjeder, nemlig youth hostels og independent hostels. Youth hostels krever medlemskort og blir drevet av Irish Youth Hostels Association. Independent hostels er et privat foretagende som råder over mange vandrehjem godkjent av det irske turistrådet.

Andre overnattingsformer

Det er også mulig å bo i såkalte farmhouses, townhouses, countryhomes, pensjonater og innkvartering med self-catering.

Lokal transport

Fly

Det finnes flere flyforbindelser mellom de større byene. Det er flyforbindelser fra Dublin til Cork, Shannon, Galway, Knock, Sligo, Carrickfinn og Kerry.

Buss

Irland har alt fra landsomspennende busser til lokale bussnett og flybusser.

Tog

De irske statsbaner, Iarnród Éireann, har togforbindelser mellom alle større byer. Det er dessuten mulig å ta med sykler i mange av togene.

Taxi

Kun i de største byene, Dublin, Cork, Galway og Limerick har taxiene taksameter. I de andre byene skal man alltid avtale en pris med sjåføren før turen begynner.

Bilutleie

Det er lett å leie bil i Irland og enda lettere hvis man bestiller bilen gjennom sitt reisebyrå før avreise. For å leie bil i Irland skal man ha hatt sertifikat i to år og man skal være over 23 år gammel. Minstealderen for utleie varierer litt fra sted til sted.

Båt eller ferge

Det går ferger fra Irland til landene rundt. Ved Irlands vestkyst ligger det dessuten mange sjarmerende øyer som er forbundet med fastlandet via ferger.

Andre transportformer

De snille irene har ikke noe imot å ta en fremmed med i bilen. Det er med andre ord gode muligheter for å haike hvis man unngår de mest befolkede områdene.

Spesielle forhold

Hvis man nettopp er blitt utsatt for tyveri og ønsker å komme i kontakt med en patruljerende politimann, nytter det ikke å rope «police» etter ham. Man skal i stedet rope «Gardee» som er den irske betegnelsen for politi.

Har du hatt lyst til å reise til Irland?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person
Reisetilbud