Reiseguide til Kina

Reiseguide til Kina

Kina er et land med kontraster. Ute på landet kan man ennå oppleve det tradisjonelle Kina hvor rennende vann er luksus, noe som står i skarp kontrast til de moderne storbyene som skyter opp over hele landet. Et besøk i Kina, og dermed et innblikk i landets historie og kultur, er en opplevelse for livet.

Fakta


  • Zong Guo

  • Beijing

  • 9.571.300 km2

  • Kinesisk og mandarin

  • Offisielt er det ingen religioner i Kina (pga kommunismen), men likevel er de fleste innbyggerne taoister eller buddhister.

  • 1.261.832.482 (2000)

  • Kommunistisk

  • Kina er det tredje største landet i verden etter Rusland og Canada. Kina dekker ca syv prosent av verdens landarealer. Landet dekker flere klimasoner fra det kalde Sibir i nord til det lune klimaet mot syd. Kina har de høyeste fjellene, de dypeste dalene og noen av de lengste elvene i verden.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det er best å besøke Kina om våren (mars og april) og om høsten (september og oktober). Da er det størst sjanse for sol og lune temperaturer. Resten av året er det enten veldig kaldt og fuktig eller veldig varmt og fuktig.

Reiselitteratur

Fodors China
Frommers China
Rough Guide China
Lonely Planet China

Lokale forhold

Valuta

Renminbi Yuan (RMBY). 1RMBY=10 chiao/jiao eller 100 fen.

Internettkafeer

Det finnes internettkaféer i Beijing og Yangshou og i andre større byer, – hvis man klarer å finne de små butikkene.

Nødhjelp

For å tilkalle hjelp i Kina skal du ringe på følgende numre:
Politi (110)
Brannvesen (119)
På flere av de store hospitalene er det spesielle avdelinger for utlendinger hvor legene snakker engelsk og har kjennskap til vestlig medisin.

Driks

Offisielt er det ulovlig å gi tips i Kina, men både restauranter og taxisjåfører setter pris på tips. Det er også en god ide å legge et par mynter til rengjøringspersonalet på hotellene, de er ofte veldig dårlig betalt.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge, er den 19.00 i Kina

Mål og vekt

I Kina benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Metersystemet brukes over det meste av landet, men noen steder bruker de også det tradisjonelle kinesiske systemet.
Lengde: meter/mu, chi, li
Vekt. kilo/jin, dan
Temperatur: celsius
Romindhold: liter/gongsheng

Fotografering

Det er strengt forbudt å fotografere militære anlegg i Kina. I noen templer og i Maos mausoleum er det også forbudt, men det er vist ved skilting. Ellers kan man ta bilder av det man har lyst til og kineserne stiller gjerne opp til fotografering hvis man spør pent.

Drikkevann

Man bør ikke drikke vannet fra springen i Kina, men kjøpe det på flasker.

Elektrisitet

I Kina benytter man følgende strømkilde:
220 volts AC/50Hz.

Atferd og oppførsel

Med vanlig høflighet kommer man langt i Kina.

Åpningstider

Banker har åpent fra 9.30 til 12.00 og fra 14.00 til 17.00 (mandag-fredag) samt fra 9.00 til 17.00 (lørdag).
Butikker har åpent fra 8.00 til 19.00 (mandag-lørdag), enkelte butikker har lengre åpningstider, og noen butikker har åpent om søndagen.
Kontorer har åpent fra 8.00 til 11.30 og fra 13.00 til 17.00 (mandag-fredag).

Mat og drikke

Det kinesiske kjøkkenet er oppdelt geografisk. Mot nord har de det robuste Beijingkjøkkenet hvor Pekingand er den største spesialiteten. Mot syd er det Guangzhoukjøkkenet som er en fargerik blanding av grønnsaker og forskjellig slags kjøtt, fisk og fjærkre. Mot øst serveres Shanghaikjøkkenet som er berømt for sine fiske- og skalldyrsretter. Det siste kjøkkenet, det vestlige Sichuankjøkkenet, er veldig krydret og velsmakende. Den mest populære drikken i Kina er te. Til maten drikker mange kinesere øl som for alvor begynner å vinne innpass i landet.

Forhold for funksjonshemmede

Det er ikke lett å være handikappet i Kina. Det er nesten umulig å bevege seg rundt i rullestol både på landet og i byene. Det er heller ingen av de store severdighetene som er tilrettelagt for handikappede.

Høytids- og helligdager

Nyttårsferie, 1. og 2. januar
De kvinnelige arbeideres dag, 8. mars
Arbedernes dag, 1. og 2. mai
Ungdommens dag, 4. mai
Barnas dag, 1. juni
Årsdagen for kommunistpartiets grunnleggelse, 1. juli
Årsdagen for grunnleggelsen av kinesisk PLA, 1. august
Nasjonaldag, 1. og 2. oktober

Flyttbare helligdager
Det kinesiske nyttår faller forskjellig fra år til år i slutten av januar eller begynnelsen av februar.

Overnatting / Hotell

Camping

Finnes ikke

Hoteller

Hotellene i Kina er klassifisert i tre kategorier: 1, 2 og 3 stjerner. De trestjernede er desiderte luksushoteller og prisen er deretter. De to-stjernede er også gode hoteller, men til en fornuftig pris. De et-stjernede er simple og veldig billige.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Finnes ikke

Vandrehjem

Finnes ikke

Lokal transport

Fly

Kina har et godt innenriksnett med flere daglige avganger. Det er lurt å bestille billett i god tid. CAAC er et flyselskap og paraplyorganisasjon for lokale selskaper som flyr innenriks i Kina.

Buss

Langtursbussene er billige, men ikke særlig punktlige og veldig ukomfortable. Bybussene er veldig billige og derfor overfylte. Samtidig er det vanskelig å finne den rette bussen når alt står skrevet på kinesisk.

Tog

Over 50.000 kilometer skinner forbinder alle provinsene unntatt Tibet. Togene er både billige, raske og presise. Det finnes fem forskjellige klasser på togene og barn under 1 meter reiser gratis.

Taxi

Det er taxier i de fleste større byene. Selv om alle har taksameter, er det en god ide å avtale prisen likevel, da de sjeldent virker. Det er veldig billig å ta taxi i Kina.

Båt eller ferge

På de store elvene kan man ta ferger som alternativ til tog og fly. Det går også regelmessig ferger mellom Kina og Hong Kong.

Andre transportformer

Det er en god ide å se Kina på sykkel.

Spesielle forhold

Man spiser med pinner og ikke med kniv og gaffel i Kina. Uten for hovedstaden og de større byene bør man ta med toalettpapir.

Reisetilbud