Alexander Nevsky-katedralen i Sofia med sine gylne kupler og arkitektoniske detaljer, omgitt av trær og bylandskap.

Sofia – der øst og vest møtes

Travelmarket

Bulgarias hovedstad Sofia er en by de fleste bare reiser gjennom på vei til landets ski- eller badesteder. Men unn deg selv en opplevelse! Gjør plass i kalenderen, finn en billig flybillett til Sofia på Travelmarket, dra på storbyferie og opplev en by som holder på å våkne etter flere tiårs tornerosesøvn for å utvikle seg til en ung, dynamisk og selvsikker hovedstad.

  • Inspirasjon og tips
  • Flybilletter til Sofia

I Sofia møtes øst og vest. Forgylte kupler, moskéer og monumenter fra tiden hvor byen lå bak jernteppet står side om side med moderne shoppingsentre, kasinoer og eksklusive barer. Og over byen kneiser Vitosha-fjellet hvor Sofias innbyggere slapper av i fritiden.

Men hvor skal man begynne? Vi gir deg noen tips.

Vitosha Boulevard eller Vitoshka er etter sigende verdens 22. dyreste handlegate. Her ligger de førende motebutikkene, butikker med forskjellige typer luksusvarer og utstillinger av de store motedesignerne.

Mineralbadene: Sofia ble opprinnelig grunnlagt ved kilder med mineralholdig vann, og den dag i dag er mineralbadene et av Sofias kjennemerker. Sofias offentlig tilgjengelige mineralbad er holdt i jugendstil, med innslag av bulgarsk, bysantinsk og ortodoks byggestil.

Mehanas er bulgarske tavernaer eller vinkjellere. Her finner du ekte og god bulgarsk mat! Her er det ofte et rustikt inventar, stearinlys på bordene og ild i peisen.

Largoen – tre bygningskomplekser i såkalt sosialistisk klassisistisk stil. Largoen ble bygd på 50-tallet for å bli Sofias nye, representative sentrum, og bl.a. hovedkontor for Bulgarias Kommunistiske Parti. I dag brukes bygningen bl.a. av Bulgarias Nasjonalkongress, det store varehuset TZUM og Hotel Sheraton.

St. Georgkirken: I Sheraton-hotellets bakgårdshage bak det store Largo-komplekset står det en liten, rund mursteinskirke. Det er St. Georg-kirken, Sofias eldste bygning fra det 4. århundre. Stikk hodet innenfor og ta freskene (veggmaleriene) fra middelalderen i den midtre kuppelen i øyesyn.

Alexander Nevsky-katedralen: Sofia har mange flotte kirker og de er absolutt verd et besøk. Her velger vi å nevne den russisk-ortodokse katedralen med en gullbelagt kuppel som er 45 m høy.

TZUM, Sofias eldste og største varehus, ligger i Largo-komplekset og ble bygd i 1955-56 som et varehus for folket. Nu er TZUM privateid og inneholder butikker for en lang rekke kjente merkevarer.

Boyana er en fin liten landsby ved foten av Vitosha-fjellet, 15 minutter fra sentrum. Landsbykirken her er fra 900-tallet og har noen vakre fresker.

Dette var bare et par innledende tips. Nå er du klar for at gå på oppdagelse i Sofia, og husk at det er de små stedene som du finner frem til selv som gir de største ferieopplevelsene.

God fornøyelse!

Her finner du flybilletter til Sofia

Fotos:
Foto © istockphoto / Todor Tsvetkov

Relaterte innlegg:Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.