Reiseguide til Indonesia

Reiseguide til Indonesia

Enten du liker tropiske hvite strender, enestående kokekunst, stammefolk fra en annen tidsalder eller et møte med orangutanger finner du det i Indonesia. Verdens største øyrike byr også på maleriske risterasser, imponerende templer og mye mer.

Fakta


  • Republik Indonesia


  • Jakarta (9.341.400)

  • 1.919.440 km2

  • Bahasa Indonesia
    Dessuten snakkes det engelsk, nederlandsk (eldre mennesker) og en lang rekke lokale dialekter, hvor Javanesisk er mest utbredt.

  • Islam – 88% av befolkningen er nemlig muslimer. Det finnes dessuten kristne (8%), hinduer(2%, primært på Bali), buddhister (1%) og en rekke minoriteter (1%).

  • 224.784.210 (Juli 2000)

  • Republikk

  • Indonesia er et stort land – nesten 5 ganger så stort som Norge. Landet ligger i Sør-Asia, nord for det australske kontinent, og består av 6 hovedøyer: Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan (den indonesiske delen av Borneo) og Irian Jaya (den vestlige delen av kjempestore New Guinea).
    Dessuten vrimler det med øyer i Indonesia – faktisk er det mere enn 17.000 øyer, hvor 6000 av disse er bebodde. Dette gjør Indonesia til verdens største øystat. Landet ligger i et vulkansk belte med mere enn 300 vulkaner, men heldigvis er de fleste ikke aktive lenger. Kilimaet er tropisk.

Reiseforberedelse

Beste tid å reise

Det beste tidspunktet for en reise til Indonesia er genrelt i tørkeperioden, som er fra mai til oktober. Det er fortsatt veldig varmt; men varmen er for det meste tørr og derfor mer behagelig. Det kan være mange turister ved juletid og under de europeiske sommerferier. Prisene stiger ofte i forbindelse med den muslimske fasten Ramadan, som kommer på forskjellige tidspunkter hvert år.

Reiselitteratur

Lonely Planet Indonesia
Lonely Planet Bali & Lombok
Bali & Lombok: The Rough Guide
Lonely Planet Java

Lokale forhold

Valuta

Rupiah (RP)

Internettkafeer

Indonesia er rimelig godt med i informasjonssamfunnet. Det finnes dermed et rimelig utbud av netkaféer, som for det meste naturligvis finnes i de større byene og ved turistsenterne. Vær oppmerksom på at det kan være stor forskjell på både kvalitet og pris – så pass på.

Nødhjelp

For å ringe etter hjelp i Indonesia skal man ringe følgende numre:
Politi (110)
Brann (113)
Ambulance (118)

Driks

Driks blir mer og mer vanlig i Indonesia. Taxisjåfører, kelnere og barberere forventer 500-1.000 rp.
Større hoteller legger til en 15% «service charge» for losjii, bar- og restaurantregninger. I tillegg kommer den offisielle «goverment tax» på 11%.

Tidssone

Når klokken er 12.00 i Norge er den 18.00 i Indonesia (Jakarta). (Sommertid)
Når klokken er 12.00 i Norge er den 19.00 i Indonesia (Jakarta). (Vintertid)

Mål og vekt

I Indonesia benytter man følgende vekt- og måleenheter:
Lengde: meter
Vekt: kilo
Temperatur: celcius

Fotografering

Indonesia er et fantastisk fotoland, hvor motivene praktisk talt står i kø. Lyset er spesiellt vakkert.
Det er fullt lovlig å fotografere i hele Indonesia, men hold kameralinsene langt vekk fra militære anlegg. Dessuten bør man vise respekt ved templer, under sermonier og lignende. Spør ALLTID høflig om lov før du fotograferer personer.

Drikkevann

IKKE drikk vannet i springen! Man kan i stedet kjøpe vann på flaske overalt – for en billig penge.

Elektrisitet

I Indonesia benytter man følgende strømkilde:
220 Volt AC / 50HZ.
Noen steder kan man fortsatt finne stikk-kontaker med 110 Volt. På landet kan strømforsyningen være upålitelig, og strømsvikt er ikke uvanlig. Husk derfor lommelykten!

Atferd og oppførsel

Når man reiser i utlandet, er man en slags representant for sitt eget land. Unngå derfor det man betegner som støtende oppførsel. Vær høflig. Under besøk i moskéer og templer skal man dekke til ben og armer, og ta av seg skoene.

Åpningstider

Bankene har åpent alle hverdager fra 8-16, og noen få har åpent fra 8-12 på lørdager.
Butikkene har åpent fra 9-17, mandag til lørdag.
Kontorene har åpent fra 8-16, mandag til fredag.

Mat og drikke

Indonesias kokekunst har gjennom årene vært utsatt for mange forkjellige påvirkninger – med inspiration fra Kina, India, Midtøsten, og til og med Europa. Dette har skapt et unikt kjøkken med masse å by på, så det er bare å hoppe ut i de kulinariske fristelsene!
Det brukes en del sitrongress, kokosnøtter, kardemomme og safran – noen retter er sterke; de fleste er ikke. Retter som man finner overalt er stekt ris (Nasi Goreng) og stekte nudler (Mee Goreng). Prøv også den berømte Satay, som er små kjøttstykker grillet på bittesmå trespyd – servert med en delikat peanøttsaus. Dessuten finnes det – langt mindre eksotiske – også vestlige retter og fast-food i større turistområder.
Brus, mineralvann og øl kan skaffes overalt. Bintang er et ganske utmerket indonesisk øl, som lett kan konkurrere med importert merkeøl.

Forhold for funksjonshemmede

Forholdene for handikappede er ytterst mangelfulle i stort sett hele landet. Bare de største hotellene har fasiliteter for handikappede. Undersøk på reisebyrået, så dere er sikre på at ramper til rullestoler, passende toiletter og lignende er til stede.

Høytids- og helligdager

Det finnes tre faste helligdager i Indonesia:
Nyttårsdag, 1. januar
Indonesias frigjøringsdag, 17. august
Juledag, 25. desember

Bevegelige helligdager:
Eid al-Fitr, markerer avslutningen på Ramadan
Nyepi, i mars
Langfredag, i mars eller april
Eid al-Adha, i april eller mai
Kristi Himmelfartsdag, som regel i mai
Det islamske nyttåret
Waisak, i mai eller juni

Overnatting / Hotell

Camping

Campingplasser finnes flere steder i Indonesia. De bliver sjeldent brukt av turister, da det er veldig billig å bo på hotell eller i en losmen (gjestehus).

Hoteller

Hoteller er, sammen med strand-resorts, den dyreste overnattningsmuligheten i Indonesia.
Men det er selvfølgelig store prisforskjeller også i denne kategorien. Standardhoteller blir evaluert etter det såkalte melati jasmine systemet, mens luksushoteller følger bintang systemet.

Bed og Breakfast eller pensjonat

Det finnes tre forskjellige kategorier, hvor den simpleste er de såkalte penginapan. En del bedre er de meget utbredte losmen, som er ytterst populære blant backpackere. En wisma er hakket bedre og dyrere, men inkluderer da også ofte frokost – og et toilet med «dra og slipp».

Lokal transport

Fly

Indonesiske Garuda Airlines står for mye av inneriksflyvningen i Indonesia. Og Garuda er virkelig med til å gjøre det store landet lettere å utforske. Det kan anbefales å ta et par innenriksfly, spesielt hvis tiden i Indonesia er kort. Dessuten flyr Merpati Nusantara Airlines på en del strekninger.

Buss

Det er mange bussforbindelser rundt omkring. Faktisk overalt. Men de egner seg best til mindre turer på opp til et par timers varighet. For lengere turer er togene et bedre – og mye sikrere – alternativ. Dels fordi bussene ofte er overfylte, og til dels fordi bussene kan være en farlig – og i beste fall en nervepirrende – opplevelse. I byene er det mange transportmuligheter; blant annet den trehjulte bemo, som betraktes som de fattiges taxi. En annen mulighet er oplet, som også er en slags dele-taxi, som samler opp folk underveis på en tidligere fastsatt rute. Bemo-sjåfører prøver ofte å «tjene litt ekstra» på turister. Undersøk de riktige prisene med lokale passasjerer.

Tog

Javas tognett dekker 6.458 km. Og togene er en glimrende måte å komme fra A til B på. Greit, det går ikke alltid like fort; men det er sikkert og nogenlunde behagelig.

Taxi

Det finnes mange taxier i de større byene. Sørg for å kjøre med taxameter eller avtal prisen på forhånd. Du behøver ikke å være redd for å prutte (grundig) om prisen.

Bilutleie

Hvis man selv vil stå for transporten, kan man leie biler fra de internasjonale bilutleiefirmaene i Jakarta og på Bali. Husk å få utstedt et internasjonalt førerkort hjemmefra.

Båt eller ferge

Det går i sakens natur mange ferger mellom de utallige øyene. Men de er som regel overfylte og komforten er vanskelig å få øye på. Til gjengjeld er det billig.

Andre transportformer

Motorsykler er populære, og kan leies nesten overalt. Spesielt på Bali og Java er de praktiske fremkomstmidlene gode å benytte på sin helt private sightseeing. Men hvert år blir utallige turister skadet i den indonesiske trafikken – så kjør forsiktig; og husk at du er på FERIE!

Spesielle forhold

Det har gjennom lang tid desverre vært mye innenrikspolitisk uro i Indonesia. Men store deler av Indonesia ser for tiden ut til å være relativ sikker for turister. Det frarådes å reise til Maluku-provinsene inklusiv Ambon og til Irian Jaya, Aceh-provinsen i det nordlige Sumatra, Vest-Timor samt byen Poso og det omkringliggende området i Sentral Sulawesi.

Har du hatt lyst til å reise til Indonesia?

Her finner du eksempler på reiser som våre brukere har funnet tidligere.
Charter (fly+hotell)
Prisene er pr. person
Reisetilbud