Reisebudsjett til Vest-USA

Reisebudsjett til California og Vest-USA – road trip med familien

Annika Myhre
I forbindelse med at jeg var gravid med vårt tredje barn bestemte vi oss for å benytte oss av muligheten og dra på en etterlengtet road trip i den vestre delen av USA. Med to små barn i baksetet og ett i magen ruller jeg og mannen min ut på veiene fra Los Angeles i vår leide Mustang. Planen er California, Nevada og Utah, og drømmereisen er et faktum.

Kostnadene for en sånn type langreise kan lett løpe løpsk, men reisebudsjettet kan også holdes på et noenlunde rimelig nivå.

FLYBILLETTER

Reisebudsjett til Vest-USA

Da vi endelig hadde bestemt oss for å gjennomføre drømmereisen begynte jakten på de ultimate flybillettene. Den opprinnelige planen om å fly til Salt Lake City i Utah for å starte reisen hos søsteren min ble raskt endret da vi fikk prisforslagene fra reisebyråene vi kontaktet.

Vi begynte i stedet å overveie alternative reiseruter, og etter å ha sammenlignet priser på nettet fant vi et direktefly fra Stockholm til Los Angeles t/r til en overkommelig pris.

Siden barna var små (ca. 4 og 6 år) trengte vi ikke å ta hensyn til skoleferien og kunne tilpasse reisedatoene etter prisnivået på billettene.

Prislappen for familien vår (2 voksne og 2 barn) for flybilletter landet på ca. 20 000 NOK tur-retur Arlanda–Los Angeles via et lavprisselskap.

Tips til hvordan du finner billige flybilletter:
★ Vær ute i god tid og forbered deg på å gå på kompromiss med både datoer og alternative reiseruter.
★ Ikke velg det første og beste prisforslaget – ved å sammenligne ulike flyselskaper/ruter/datoer kan du ofte spare mange tusenlapper.

LEIEBIL OG BENSIN

Da vi hadde bestemt oss for å hente og levere leiebilen i Los Angeles begynte letingen etter den ultimate bilen. Vi visste ikke hvor lange strekninger barna kom til å klare i baksetet på forhånd, men vi håpet på å kunne nå så mye som mulig i løpet av våre rundt 3 uker på veien.

Road trip USANår det gjaldt valg av bil hadde mannen min og jeg ulike preferanser. Jeg ville at vi skulle leie en stor, solid og bekvem familiebil med masse plass til kofferter og shoppingposer. Mannen min derimot var av den oppfattelse at en road trip på vestkysten av USA ikke kunne gjennomføres på noen annen måte enn i en cabriolet.

Denne gangen lyttet jeg til mannen min, og jeg er evig takknemlig for at han ikke ga seg. Vi pakket mindre bagasje enn planlagt, og til tross for at vår svarte Ford Mustang Convertible lå et stykke over vårt opprinnelige budsjett var den virkelig verdt pengene.

Å suse langs veiene med vinden i håret var en uforglemmelig opplevelse. Barna satt fornøyde i bilstolene sine og underholdt seg selv med diverse aktivitetsbøker og musikk. Til sammen tilbakela vi nesten 560 uforglemmelige norske mil på de amerikanske veiene.

Prislappen for cabrioleten vår lå på cirka 450 kr per dag eksklusiv forsikring. Ved å leie bil slapp vi på den andre siden utgifter på transport til og fra lufthavnen. Bensinen i USA er betydelig billigere enn i Norge: cirka 10 kroner per liter.

Dette bør du tenke over når du skal leie bil:
★ Det er mye billigere å forhåndsbestille en leiebil via en formidler før avreise enn å bestille når du er kommet frem.
★ Visse bankkort tilbyr bilforsikring som tilleggsforsikring.
★ Husk at det kan være veldig langt mellom bensinstasjonene i USA.

OVERNATTING

Overnatting i USA

Vi tilbragte noen dager hos søsteren min som bor i Orem i Utah – for øvrig et supert tips hvis man vil oppleve det ekte hverdagslivet i landet man besøker. Ellers foretrakk vi å bo på enklere hoteller, såkalte inns.

Bortsett fra den første natten i Los Angeles bestilte vi ingen overnattinger på forhånd. Siden vi ikke visste hvordan barna kom til å takle de lange bilstrekningene hadde vi ikke lyst til å føle oss bundet av forhåndsbetalte overnattinger, og valgte heller å bruke hotell-apper dagen før vi skulle sjekke inn.

Prislappen for overnattingene våre kom på mellom 300 og 900 kroner per natt for hele familien – som oftest med frokost inkludert i prisen. Husk likevel at standarden på hotellfrokosten kan variere enormt, vi fikk alt fra et glass tynn saft + en tørr muffins innpakket i plast til solide frokostbufféer. Alle overnattingsstedene vi bodde på hadde en fin standard og noen av dem kunne like gjerne ha vært vel ansette hoteller i Norge.

Dette bør du tenke over når du bestiller overnatting i USA:
★ Ofte er det billigere å bestille overnattingen på forhånd.
★ I storbyer kan man klare seg med billige hotell og utleietjenester som Airbnb. Langs veiene derimot er det ofte langt mellom overnattingsstedene, og med småbarn i bilen kan det være dumt å satse på at det dukker opp noe brukbart underveis.

MAT

I hurtigmatens hjemland trenger ikke maten nødvendigvis å bli en kjempestor utgift. Vi spiste så mye pommes frites og så mange hamburgere at til og med barna gikk lei til slutt. Generelt ble matprisene og restaurantregningene høyere jo nærmere storbyene vi kom – Las Vegas og San Francisco toppet prisligaen. Akkurat som i Norge kan man spare mye på å handle på supermarkeder.

Prislappen på maten avhenger selvfølgelig av hvilke preferanser man har. Omtrentlige priser: En vanlig lunsj ca. 60-90 kr, treretters middag ca. 500-800 kr og en flaske med vann ca. 7 kr.

AKTIVITETER/NASJONALPARKER

Nasjonalparker i USA

De absolutte høydepunktene på road tripen vår bestod av naturopplevelser, både i og utenfor nasjonalparkene. Vi satset på Bryce Canyon, Arches National Park og Zion National Park – hver og en med sin personlige sjarm. Parkene er velholdte og har fine rasteplasser. Amerikanerne elsker sine velfylte kjølebager, en trend vi ikke var sene om å ta til oss.

Kostnad for inngangen til nasjonalparkene er absolutt overkommelige. I de parkene vi besøkte kostet det litt over 300 kr for å kjøre inn med bilen, og da var ofte billetten gyldig i mer enn en dag.

Ha dette i bakhodet:
★ Man kan gjøre turen billigere ved å investere i en kjølebag i et av de store varehusene og fylle den med mat til turen.
★ Husk dog at flere av nasjonalparkene har problemer med bjørner som bryter seg inn i bilen hvis det ligger mat i dem.

Å SE OG GJØRE – forslag til familievennlig og billig underholdning når man er på road trip i Vest-USA:

San Francisco:
Vi listet oss opp til Pier 39 tidlig om morgenen for å overraske barna med hylende sjøløver. For øvrig er San Francisco en by som har alt man trenger og litt til. Spennende historier om Alcatraz, den mektige Golden Gate-broen, turvennlige områder og en generell herlig amtosfære. Her trivdes hele familien!

Muir Woods:
Denne eventyrlige trollskogen med sine imponerende redwood-trær ligger like nord for San Francisco og er et perfekt sted å holde pause hvis barna har mye ekstra energi etter flere dager på reise.

Reisebudsjett til Vest-USACarmel:
Carmel har en utrolig pittoresk bykjerne og ble en favoritt for hele familien – faktisk ble vi der et døgn lenger enn vi hadde tenkt. Byen byr på en barnevennlig strand til glede for både små og store.

Highway 1:
Hele Highway 1 er en eneste lang kavalkade av fantastiske utsiktspunkt. Barnas favoritt ble vårt spontane stopp ved en strand fylt av ville sjøelefanter. Mannen min og jeg snakker fremdeles om det magiske stoppet ved Julia Pfeiffer National Park og fossen der.

Malibu Beach:
Stranddager uten bekymringer, glade barn, og badevakter som så ut som om de var tatt rett ut av Baywatch. Dagen ved Malibu Beach ble et kjært minne for oss alle.

Alle bilder (c) Annika Myhre

 



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.