Reis med kun håndbagasje på storbyferien

Reis med kun håndbagasje på storbyferien

Kenneth Karl Nielsen
Hvis du kan pakke lett og klare deg med håndbagasje neste gang du skal på storbyferie kan det vise seg at ferien blir både bedre og billigere. Her forteller jeg om en rekke fordeler ved å reise med kun håndbagasje, og gir tips til hva du må huske og hvordan du bør pakke.

Fordeler ved å reise med kun håndbagasje

Reis med kun håndbagasjeDu sparer penger
Mange flyselskaper, og ikke bare lavprisselskapene, krever i dag ekstra penger hvis du vil ha en alminnelig koffert med på flyet. Å sjekke inn en koffert kan faktisk koste like mye som selve flybilletten. Så hvis du bare har med håndbagasje sparer du den utgiften. Se vår liste over flyselskapenes gebyrer her.

Du sparer tid
Når du reiser med kun håndbagasje er det mye enklere å sjekke inn på flyplassen. Du trenger ikke å stå i kø for å få avlevert bagasjen når du skal avsted. Når du har landet trenger du heller ikke vente på noen bagasje, men kan bare gå rett ut og komme i gang med ferie og opplevelser.

Du bekymrer deg mindre
Med kun håndbagasje har du alltid all bagasjen sammen med deg på flyet og risikerer ikke at den ved et uhell blir sendt til et annet sted eller kommer senere frem. Hva er vel mer irriterende i starten av en miniferie enn å stå der uten kofferten og skulle bruke verdifull tid på å få tak i det mest nødvendige?

Andre fordeler
Det er lettere å komme seg rundt når du bare har håndbagasje. Du kan for eksempel få plass til den under setet på bussen, og med bare en sekk på ryggen er det enklere å manøvrere i undergrunnen og i folkemengder generelt. Tenk også på hvor tilfredsstillende det er å ikke slepe på mer enn du virkelig trenger. Miljøbevisste kan til og med skryte av å ha knepet bittelitt inn på Co2-utslippene.

Dette må du være oppmerksom på

Kun håndbagasjeDet krever naturligvis litt ekstra tankearbeid å reise uten innsjekket bagasje. Du kan ikke bare stappe hva som helst ned i kofferten, og du må overholde en rekke regler.

Begrensninger i størrelse og vekt
Det er selvfølgelig en grense for hvor omfangsrik håndbagasjen må være, for det er selvsagt ikke plass til at alle kan ha stor koffert med inn i kabinen. I de fleste tilfeller er det også begrenset hvor mye den må veie. Reglene knyttet til håndbagasje varierer fra flyselskap til flyselskap, og det kan være store forskjeller. Tillatt vekt for håndbagasje går fra 5 kilo til ubegrenset, og hva som er maksimal størrelse varierer også mye.

Du kan ikke ta med hva som helst
Det fins regler for hva du ikke har lov til å ha i håndbagasjen. For eksempel må du ikke ha med en foldekniv eller en liten saks. Du får heller ikke ta med toalettsaker eller andre væsker på mer enn 100 ml. Husk å legge elektroniske apparater øverst i bagasjen og å putte alle beholdere med flytende innhold i en gjennomsiktig plastpose med lukkelås.

Hva skal jeg ta med på en kort storbyferie?

Ulike typer håndbagasjeSelv om plassen er begrenset når du skal nøye deg med håndbagasje kan du faktisk ta forholdsvis mange ting med. Her kommer et forslag til hva du kan pakke og hvordan du kan begrense deg mest mulig.

Valg av tøy og sko
Siden en typisk storbyferie er på 2-4 dager kan du fint få plass til de klærne du trenger i håndbagasjen. Når du velger plagg må du passe på at de kan kombineres, og tenke over hvilke som veier minst. De som er tyngst og/eller tar mest plass i bagasjen reiser du i. Årstid og klima er selvfølgelig avgjørende for hva slags tøy du trenger, men her er et forslag til pakkeliste:

2 par lange bukser/kjoler: Selv om du skal til et varmt sted vil du nesten alltid ha bruk for litt ”langt” tøy til kjølige kvelder eller for å kunne kle deg pent.

2 par shorts/skjørt: Helt klart væravhengig, så hvis du reiser til et kjølig sted erstattes dette av bukser/kjoler.

2-4 T-skjorter/skjorter/bluser: På storbyferie trasker du ofte mye rundt og blir varm og svett. Ta med nok tøy til at du kan skifte hver dag.

1 varm genser: Det er så klart ikke nødvendig hvis det er svært varmt dit du skal, men uansett hvilket klima det er snakk om kan det være en god idé å ha med en langermet genser til bruk i rom med klimaanlegg eller andre kjølige steder. Ha den eventuelt på deg på flyturen så den ikke skal ned i bagasjen.

2-4 sett undertøy og sokker: Det sier seg selv at du tar med et sett til hver dag på reisen.

Sko: Ta gjerne med et par ekstra sko i håndbagasjen hvis du har plass. Det kan være lurt å reise i et par gode spasersko/sandaler og pakke ned penskoene.

Toalettsaker
Siden alt som er mer eller mindre flytende skal ha plass i den lille plastposen gjennom sikkerhetskontrollen, gjelder det å fylle krem, sjampo o.l. over i små beholdere på maks 100 ml hver. Kjøp en minitube med tannpasta, den er liten og lett. La håndkleet bli hjemme, det får du på nesten alle overnattingssteder. Mange hoteller har også sjampo, såpe og hårføner på rommene, og strykejern til låns.

Mobilen – en multimaskin
Med en vanlig smartphone i hånden har du i dag mange ulike funksjoner til rådighet. I tillegg til å være en telefon har du også internett-tilgang, vekkerklokke og lommelykt for hånden, pluss alle spill du måtte ønske. På mange smartphones er kameraet nå så godt at du ikke trenger å ta med et annet fotoapparat.

Guidebok og/eller en annen bok
I dag er det mulig å få både guidebøker og romaner som e-bøker på mobilen eller nettbrettet. Det sparer deg naturligvis for en del plass og vekt i håndbagasjen. Mitt personlige råd vil likevel være å ta med en guidebok i grei størrelse, da den ikke fyller så mye og gir et bedre overblikk, og dessuten går den ikke tørr for strøm. Hvis du gjerne vil slappe av med en vanlig bok på ferien kan du vurdere en lydbok, for på hotellrommet er det jo masse strøm.
 

Det var det mest nødvendige, og så må du selvfølgelig huske å få med deg eventuelle andre ting som er viktige for nettopp deg.

Hvis du har spørsmål til dette med å reise med kun håndbagasje er det bare å skrive i kommentarfeltet under her, så vil jeg prøve å svare så godt jeg kan.

Finn storbyferien med vår søkemotor for pakkereiser, dvs. fly+hotell i samme søk.

Les også artikkelen 10 tips til hvordan du får en god og billig storbyferie.

Toppfoto (c) istockphoto / AMR Image
Bagasjetralle (c) istockphoto / izuzek
Jente på flyplassen (c) istockphoto / TMSK
Forskjellige typer håndbagasje/ gchutka

 

Relaterte innlegg:



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.